Hvordan leie leilighet i Japan

Når man skal flytte til Japan for å studere, jobbe eller bare prøve noe nytt, trenger man jo et sted å bo. Dessverre er det slik at det kan være ganske krevende å få leie en leilighet i Japan, og for mange oppleves prosessen som både krevende og unødvendig vanskelig.

Som med så mange andre ting er det en del tradisjoner for hvordan man skal leie leilighet i Japan, og det kan føles ganske ulik fra hvordan det gjøres her i Norge. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du går frem for å leie en leilighet i Japan, hva du må passe på, og hvordan du kan gjøre prosessen så enkel som mulig.

Japansk leilighet
En typisk stue i en japansk leilighet. Foto: Karl Baron / CC BY 2.0.

Slik går du frem for å finne en leilighet du kan leie

Når man skal leie leilighet i Japan går det meste av jobben via et utleiefirma, og det er svært sjeldent å ta direkte kontakt med en utleier selv. I praksis betyr det at du må finne et lokale utleiefirma i den byen du skal bosette deg i. På landet vil de fleste kun snakke japansk, mens i storbyer som Tokyo, Osaka eller Sendai vil det finnes byråer hvor de snakker engelsk.

Utleieselskap finner du ved å ta et søk på Google Maps i den byen du holder til. Søk etter «Rental Agency bynavn», så finner du typisk et lite utvalg. I større byer kan det også være OK å søke etter «Rental agency foreign friendly bynavn» for å finne noen som snakker engelsk.

I Japan er det utleierfirmaet som tar deg med på visninger, og kan ofte gi deg et godt utvalg av ledige leiligheter. Da drar man på visning, og velger en som passer deg. Det er noen tilfeller hvor man kan gjøre hele prosessen direkte med utleieselskapet, mens i andre tilfeller må man møte den som faktisk eier leiligheten for å få i orden signeringen.

Selve signeringen kan gjøres ved å bruke et hanko-stempel, men ofte godtas vanlige signaturer for utlendinger. Du bør ha ordnet med en japansk bankkonto som er klar før du skal signere kontrakten, da de fleste vil ha pengene sine rett inn på konto, selv om det er vanlig med kontanter for så mye annet i Japan.

Mange utlendinger i Japan opplever diskriminering på utleiemarkedet

Dessverre er det veldig vanlig med diskriminering mot utlendinger i Japan når det kommer til å leie leiligheter. Du må nok regne med at flere av eierne rett og slett sier at de ikke vil ha deg som leieboer uten noen god grunn.

Tanken bak dette er at mange ser på utlendinger som mindre pålitelige enn japanere. Ikke bare er det større risiko for at man for eksempel stikker av uten å betale husleie, men det er også større sjanse for at utenlandske leieboere ikke er kjent med lokale tradisjoner og er mer til bry for naboer.

Så diskriminering er dessverre et vanlig problem man møter på når man skal leie leilighet i Japan, men som regel finner man en ålreit utleier til slutt. For oss nordmenn føles det jo veldig rart å bli utsatt for slik diskriminering når vi skal leie leilighet, men dessverre er det også vanlig med slik diskriminering ved utleie i Norge også.

Om du finner et såkalt «foreign friendly» utleieselskap kan du trolig ha større sjanse for å finne en utleier som godtar utlendinger på første forsøk. Ulempen med disse selskapene er derimot at de gjerne koster litt mer, så det er jo en ulempe med det også. Men for mange er det vel verdt det, for det kan være slitsomt å finne seg en leilighet i Japan når man skal leie utenfor storbyene!

Japansk kjøkken
En typisk kjøkken i en japansk leilighet. Foto: Karl Baron / CC BY 2.0.

Hva med å få jobben eller universitetet til å hjelpe deg?

Siden det kan være krevende å få seg en leilighet i Japan er det veldig vanlig at universitetet man skal studere på, eller arbeidsgiveren man har blitt ansatt hos hjelper med prosessen med å skaffe deg en leilighet. Det er også en del av disse som har egne leiligheter klare til man flytter ned, så kan man bo der i en liten periode mens man prøver å finne seg en annen.

Det kan uansett være svært nyttig å få hjelp fra en som snakker japansk, både når du skal i kontakt med utleieselskaper, men også i ettertid når du trenger å inngå strømavtaler og få koblet vannet til springen.

Noen skjulte utgifter du må være klar over

Når man leier en leilighet i Japan er det typisk flere skjulte avgifter enn her i Norge. Akkurat som her hjemme er det normalt med et depositum (敷金). Dette fungerer som her i Norge hvor den skal sikre at huseieren ikke taper penger hvis noe i leiligheter går i stykker. Her er det mange ulike variasjoner i Japan, fra hvor mange måneder depositumet er på, til når og hvordan man får det utbetalt.

Det er også vanlig med noe som heter nøkkelpenger (鍵の変更/礼金). Dette er en gammel tradisjon hvor man pleide å gi penger til huseieren som en takk for å få bo i huset. Dette skal også dekke utgifter til å dekke bytte av lås på leiligheten. Disse pengene er en gave, og du får de ikke tilbake når du flytter ut.

Det er normalt å gi én månedsleie i nøkkelpenger. Summen fastsettes i leiekontrakten, og er derfor obligatorisk.

Til slutt må man betale kommisjon til leieselskapet (仲介手数料). Dette er summen de tar betalt for arbeidet med visninger, å hjelpe med papirene som må signeres, og alt det andre arbeidet de gjør. Som regel er også denne summen på tilsvarende én måneds husleie, men noen byråer har faste satser.

Japansk boligstrøk
Japansk boligstrøk. Foto: Karl Baron / CC BY 2.0.

Om å bo i en leilighet i Japan

Det er litt annerledes å bo i en leilighet i Japan sammenlignet med her i Norge. Først og fremst kan du regne med å bo i en leilighet som kanskje er en femtedel av hva du ville hatt her i Norge.

Det er vanlig at leiligheter er knøttsmå, og steder som kjøkkenet er gjerne bare en bitteliten del med en liten mikro, en servant, én stekeplate og et kjøleskap som vi nordmenn tenker på som et minibarkjøleskap. Kjøkkenbenken er typisk superliten eller ikkeeksisterende. Se for øvrig på bildet i artikkelen ovenfor for et bilde av et relativt stort, japansk kjøkken.

Stua fungerer gjerne som både stue og soverom, og de fleste japanere sover på en futon som de rydder vekk hver morgen. Det er sjeldent å finne leiligheter som har en egen seng.

Futon i et ryokan
En futon er Japan sitt svar på en seng. Her fra et ryokan (japansk gjestgiveri). Foto: David McKelvey / CC BY 2.0.

For det andre må du regne med at det er ekstremt lytt, og man kan ofte høre naboene ha en normal samtale. Veggene er bygget av et tynt materiale som minner mer om papir enn vegger, og det er derfor forventet at man er så stille som mulig når man er i leiligheten sin.

Det betyr headset hvis du skal se filmer eller TV-serier på kvelden, og ikke besøk eller fester etter klokka 22.00. Det er for øvrig normalt å ringe politiet hvis noen bråker etter klokka 23.00 fremfor å komme bort for å be deg dempe deg. Dette er jo ikke spesielt moro, og huseieren vil heller ikke bli spesielt imponert.

Man må huske at det i Japan er tradisjon for å unngå å være til bry for andre, og dette gjelder også i ditt eget hjem. Vær stille og ha respekt for naboene dine!

Husk å slå på gass, vann og strøm selv

Når man overtar en leilighet i Japan må man selv sørge for å avtale levering av strøm, gass og vann. Engelsktalende utleieselskaper kan ofte hjelpe deg med å gjøre dette siden det kan være utfordrende om du ikke snakker japansk, så spør om hjelp til dette når du tar over leiligheten, så slipper du å styre med dette hele alene.

Om ikke utleieselskapet kan hjelpe deg må du rett og slett sørge for dette selv. Dersom du har en kontakt du kjenner som snakker japansk kan det være veldig kjekt å spørre om hjelp. Hvis ikke kan dette raskt by på en del utfordringer. Det pleier i det minste å følge med kontaktinformasjon på selskapene som har tilbudt disse tjenestene tidligere når man overtar leiligheten, så helt umulig er det jo ikke.