Om å gi tips i Japan (Skal man gi driks i Japan?)

Hver gang vi nordmenn reiser til utlandet kommer spørsmål om tips eller driks opp. Er det forventet å gi tips, eller er det unødvendig og litt rart? Og hvem skal få tips? Bare på restauranter, eller skal man også gi tips i taxier, på hotellet og andre steder?

På denne nettsiden skal vi jo ikke ta for oss så mange land, for vi skal kun se nærmere på hvordan kulturen for å gi tips er i Japan.

I Japan er det ikke forventet å gi tips, verken på restauranter eller andre steder. Faktisk kan det å gi tips i Japan oppfattes som en fornærmelse, for her er en viktig verdi å utføre jobben sin så godt man kan uten å få noe igjen for det (utover vanlig lønn). Så ikke gi tips uansett hvor god service du får i Japan!

Ramen-restaurant i Japan
Det er ikke forventet at du gir tips i Japan, verken på ramen-restauranter som denne eller på finere spisesteder. Foto publisert med tillatelse.

Selv om du ikke gir tips kan du jevnt over forvente en knallgod service når du er ute på restaurant i Japan. Det er som nevnt en svært viktig verdi for japanere å ha yrkesstolthet, og det er viktig for dem å yte sitt aller beste – til hver eneste kunde.

Du vil nok oppleve å få blant den beste servicen du noen sinne har fått, men ikke la deg falle for fristelsen å gi tips likevel. Mange japanere vil føle det som svært krenkende å bli tilbudt tips!

Når man spiser på restaurant er det for øvrig ofte vanlig å betale før måltidet. Dette gjør det jo også litt merkeligere å skulle gi tips, for da vet du jo ikke engang om du skal ønske det.

Unntakene hvor det er akseptabelt å tipse

Alle regler har unntak, og det gjelder også for drikskulturen i Japan. For selv om du ikke skal gi tips på restauranter eller lignende steder finnes det noen situasjoner hvor det er akseptabelt at du gir tips.

De situasjonene hvor det regnes som akseptabelt å gi tips er én-til-én-tjenester som hvis du leier en guide til en privatomvisning eller noe sånt. Her tenker man først og fremst på tjenester hvor du lager en avtale med en person, ikke én-til-én-tjenester i en forretning (som hos frisøren).

Det er viktig å merke seg at det er normalt å gi tips om du har en nakai-san når du bor på en ryokan. Dette er en slags personlig assistent under oppholdet på det som er et tradisjonelt japansk gjestehus. Her er det normalt å gi omtrent 1 000 yen i tips per person i reisefølget, og tipsingen skjer når man sjekker inn, ikke når man sjekker ut.

Den andre situasjonen hvor det er akseptabelt å gi tips er hvis du mottar en tjeneste og ber personen om å gjøre noe ekstra eller utenfor det avtalte området. Så hvis de må strekke seg ekstra lang for å oppfylle ønsket ditt som kunde kan det være akseptabelt å gi tips.

Men merk igjen at selv om det er akseptabelt å gi tips er det på ingen måte forventet. Om du er veldig fornøyd med noen som hjelper deg et sted kan det være et godt alternativ å gi en liten gave, gjerne noe fra hjemlandet ditt. Dette er en hyggelig gest, og har ikke den samme negative oppfattelsen som tips ofte har i japansk kultur.

Et ryokan i Yamagata i Japan
Et ryokan i Yamagata i Japan. Foto publisert med tillatelse.

Slik gir du tips riktig

Siden det er såpass tabu med tips i Japan finnes det også en riktig (og mange feilaktige) måter å gjøre det på.

Hvis du skal gi tips må du legge pengene i en konvolutt som du kan lukke igjen. Gi hele konvolutten til personen, og gi det sammen med et lite bukk.

Ideelt sett bør konvolutten være en dekorert og pen konvolutt, og ikke en hvit og kjedelig en. Selve tipsingen sees på som en gave, så da er det litt ritualer rundt det hele.

Å gi penger direkte til personer sees på som uhøflig. Spesielt hvis du bare gir fra deg noen restemynter og en krøllete lapp. Om du ikke har en konvolutt er nest beste ting å legge pengene fint på bordet på en ordnet måte.

shūgi-bukuro
Konvolutt til å gi pengegaver i, kalt shūgi-bukuro. Foto publisert med tillatelse.

Det er normalt å avvise tips

Siden turister ikke alltid er så flinke til å følge lokale forventninger har jo mange japanere lært seg at utlendinger ofte prøver å gi tips. Det er derimot helt normalt at de høflig takker nei om du prøver deg på driks.

Om en person takker nei til tips er det fordi de mener at det er uhøflig å motta den. Da er det beste du kan gjøre å godta dette, så ikke prøv å tving personen til å ta imot selv om de ikke vil. Dette er ikke hyggelig, men tvert imot svært ubehagelig for personen.