16 japanske matretter du må smake!

Japan er en kulinarisk gullgruve med utrolige matretter som er veldig ulike fra den maten vi vanligvis spiser her i Norge, og det er drøssevis av unike og gode japanske matretter som er helt nye for de fleste. Men uvandt og nytt trenger ikke å være skummelt, for japansk mat er smaksrik og velbalansert, og passer de aller fleste.

Når man reiser til Japan blir de fleste møtt av et matsjokk, for ikke bare er all maten ny, men de japanske navnene (selv om de skrives i romanji) er helt ukjente. For hva er vel yakatori, tempura eller takoyaki for noe?

I denne artikkelen skal vi se nærmere på de 16 beste japanske matretter du bare må smake, uansett om det er for å bli kjent med japansk kultur, for å forberede deg på turen til Japan, eller når du allerede er på en reise til Japan.

Her har vi japanske matretter for enhver smak, og de fleste av disse rettene er veldig lett tilgjengelig på restauranter når du er i Japan, men det er også mange av dem du kan prøve å lage her hjemme i Norge.

Japansk restaurant
Japansk restaurant.

1) Sukiyaki: Stor gryterett hvor du selv dypper innholdet

Sukiyaki er en tradisjonell japansk matrett som serveres i en halvferdig utgave på bordet. Selve retten består av en gryte med krydder og grønnsaker, pluss mange små skåler med diverse innhold som man skal dyppe i gryten i noen sekunder for å koke den.

Det fine med sukiyaki er at hele bordet kan dele én gryte, og forsyne seg av de ulike skålene som man ønsker. Nesten litt som japansk tapas på en måte.

Dette er en av flere japanske matretter som er populære å lage hjemme, så vel som å spise på restaurant. Siden alle kan velge hva de vil dyppe i den store gryta er det alltid noe alle kan like, og det er en veldig sosial matrett og kan deles av hele familien eller en gjeng med venner.

Hovedingrediensen i sukiyaki er tynt storfekjøtt som dyppes, men i tillegg er det ulike grønnsaker, sopp og andre ting som dyppes ned i det kokvarme vannet. Det er ulike regionale varianter, så en sukiyaki i Osaka vil være ganske forskjellig fra en sukiyaki i Sapporo.

Sukiyaki
Sukiyaki.

2) Yakitori: Stekt kylling på grillspyd

Yakitori er en type japansk kyllingspyd hvor kyllingfilet, kyllinglår, eller kyllingskinn krydres og stekes på en kullgrill.

Dette er typisk japansk gatemat, selv om det også finnes fancy varianter av yakitori som selges på restauranter rundt om i landet.

Det er få ting som er like digg som å finne en yakitori-bod når man er sulten etter en lang dag med gåing i Japan, og kan få fiks ferdig kyllingspyd på 30 sekunder!

Ikke bare er det raskt og godt, men det er også veldig billig mat. Et grillspyd koster gjerne mellom 100 og 200 yen, som da er mellom 7 og 15 kroner. Det er få japanske matretter som er så billige, men ulempen er jo at man ikke akkurat blir stappmett av kun ett spyd da.

Likevel, det er en enkel og god type mat som er grei å spise når man plutselig trenger litt påfyll.

Husk at det er uhøflig å spise mens man går i Japan, så stå stille mens du spiser kjøttet fra grillspydet.

Yakitori er stekt kylling
Yakitori er stekt kylling.

3) Sushi: Kjent klassiker i original utgave

Det er jo ikke til å komme unna at sushi er noe man må oppleve når man er i Japan, og det er få japanske matretter som er like verdenskjent som sushien.

Vi nordmenn har jo allerede blitt godt kjent med sushi, og dersom du allerede er glad i sushi kommer du til å elske å spise sushi i Japan. Her trenger kokkene 8 år lang utdannelse for å kunne jobbe som sushikokker, og det er et yrke som høster stor respekt i det japanske samfunnet.

Du kan jo selv tenke deg hvor god man er til å lage sushi etter åtte år med utdannelse, og tro meg når jeg sier at opplevelsen er noe helt annen enn den man får her hjemme i Norge.

Japan har all sushien vi kjenner fra Norge, men det er jevnt over mye større utvalg på japanske sushirestauranter. Så her er det gode muligheter for å prøve noen nye varianter!

Det finnes både billige og enkle sushirestauranter som serverer god sushi til en OK pris, og skikkelige sushirestauranter som gir deg en ordentlig fine dining-opplevelse.

PS. visste du at sushi med laks var en norsk oppfinnelse? Den har blitt veldig populær i Japan også!

Sushikokk på en restaurant
Sushikokk.

4) Ramen: Japans billige fastfood

Ramen er en type nudelsuppe som har lange tradisjoner i Japan. På mange måter er ramen Japans svar på fastfood, og det er veldig vanlig å dra til en ramen-restaurant når man vil ha enkel, billig og god mat.

Det finnes hundrevis av ulike ramen-varianter, og det eneste de har til felles er at man bruker ramen-nudler og varmt vann. Ellers kan nesten hva som helst tilsettes i suppen! Få japanske matretter er like fleksible som ramen, og her er det noe for enhver smak.

Vanlige ingredienser er svine- eller storfekjøtt, egg og grønnsaker. Hver eneste by og region har sine egne tvister på ramen, så her får man noe nytt, men samtidig kjent når man reiser rundt i Japan. Du kan spise ramen hver eneste dag under hele reisen din til Japan, og likevel ikke ha prøvd alle variantene.

Ramen selges som regel på egne ramen-restauranter, som er en helt spesiell type restaurant. Her lager de kun ramen, og stort sett selges de til under 1,000 yen (ca. 70 kroner) på grunn av lange tradisjoner. Og jada, du får faktisk en skikkelig full skål til denne prisen!

Dette gjør ramen til en av de billigste japanske matrettene, og du blir faktisk skikkelig god og mett på en skål med ramen.

Skål med ramen
Ramen er et godt og billig måltid i Japan!

5) Okonomiyaki: Japans svar på pannekakepizza

Okonomiyaki er en type japansk pannekake, men som på ingen måter minner veldig om norske pannekaker.

Her har man en røre som stekes, og som blir en mellomting mellom pannekake og en pizzabunn. Deretter fylles den på med ulik topping (som også gjerne stekes). Toppingen kan være alt mellom himmel og jord, men egg, ost og ulike typer kjøtt brukes som regel.

Okonomiyaki er en av de japanske matrettene som oftest faller i smak for turister og kjennes litt kjent for oss vestlige. Det er spesielt storbyen Osaka som er kjent for okonomiyaki-en sin, så dette må absolutt prøves hvis du er i Osaka.

Det er likevel godt mulig å få tak i okonomiyaki i resten av Japan, for denne moderne retten har raskt utviklet seg til å bli en av få japanske matretter som er populære hos den yngre generasjonen.

Okonomiyaki
Okonomiyaki er en type japansk pannekake.

6) Tonkatsu: Japanske svineschnitzel

Tonkatsu er veldig likt på det vi kjenner som svineschnitzel her i Norge, hvor svinekjøtt paneres og frityrstekes før den serveres.

Retten serveres vanligvis sammen med enten ris, suppe, revet kål og grønnsaker, men det finnes også ulike typer nudelvarianter den serveres med.

Men tonkatsu er ingenting uten tonkatsu-sausen den serveres sammen med. Denne er litt søt, og kan minne om Worcestershiresaus. Dette er en annen smak enn man finner hos de fleste japanske matretter, og kan nesten minne litt om en blanding av vestlig og japansk mat.

Tonkatsu er absolutt en rett man bør prøve når man er i Japan, spesielt hvis man synes det er litt for lite kjøtt på de vanligste japanske matrettene. Her er det svinekjøttet som er stjernen på tallerkenen, og alt annet er der for å fremheve kjøttet.

Tonkatsu
Tonkatsu.

7) Kare raisu: Japansk curry

Curry forbindes gjerne med India, Pakistan og andre Asiatiske land, men det finnes selvsagt egne varianter av curry i Japan også.

I Japan kalles curry og ris for «kare raisu«, og hvis du sier det høyt hører du at det er en japanisering av navnet «curry rice».

Selv om kare raisu har hentet inspirasjon fra India er den japanske varianten ulik nok til at det enkelt kan regnes som en egen japansk matrett.

Om du vil ha enkel og billig mat er japansk curry et godt valg, og det selges ofte på dagligvarebutikker for noen få hundre yen. Ellers serveres det på enklere restauranter rundt om. Den kan spises både varm eller kald, og er veldig vanlig å servere på skoler og til middag hjemme.

Kare Raisu
Kare raisu, japansk ris med curry.

8) Tempura: Frityrstekt mat

Tempura er en type rett som rett og slett er fristyrstekt kjøtt, grønnsaker eller sjømat som har blitt panert.

Mest kjent er nok reke-tempura hvor reker frityrstekes hele, men det finnes også utrolig mange andre varianter.

Frityrstekt mat er jo alltid godt, og tempura er en innertier hos de fleste som prøver det.

For deg som vil en litt kjent mat kan du prøve deg på tempura laget av vanlig kjøtt, mens de mer eventyrlystne bør prøve tempura av blekksprut, sopp eller ulike typer sjømat.

Tempura severes ofte som en siderett til andre japanske matretter, selv om det også kan være hovedrett på noen restauranter og gadematboder.

Tempura
Tempura er panert og frityrstekt mat.

9) Soba: Tynne, spagettilignende nudler

Soba er en type nudel som kanskje minner mer om spagetti enn nudler for oss nordmenn.

Man lager soba av hvetemel, og den har omtrent samme tykkelse, konsistens og smak som spagetti, selv om den har en slags nøtteaktig ettersmak. Forskjellen ligger også i hvordan den serveres, og smakene som brukes i sausen.

Vanligvis serverer man soba med buljong eller saus, og spises på samme måte som vi vanligvis spiser nudler. Den kan toppes med mange ulike typer kjøtt eller grønnsaker, alt etter hva du ønsker.

På vinteren serveres sobaen glovarm, mens den serveres kald på sommerhalvåret.

Soba
Soba.

10) Shabu-shabu: Gryterett hvor du dypper maten i kokende vann

Shabu-shabu er en type gryte som serveres på bordet på samme måte som sukiyaki, så kan alle ved bordet dyppe de ulike ingrediensene i gryten før man spiser dem.

Dette er en av de klassiske japanske matrettene som serveres på vinterhalvåret, og spises vanligvis av en hel gruppe som deler én gryte.

Her bestiller man en gryte til bordet, så koker du maten selv med spisepinnene dine ved å putte den i gryten.

Alle ingrediensene er så tynne at de kokes på noen få sekunder, så det tar ikke så lang tid som man kanskje skulle tro.

Retten skiller seg fra sukiyaki ved at den inneholder ting med umami-smaker, i motsetning til sukiyaki som ofte har søte smaker.

Shabu-shabu
Shabu-shabu. Foto: Leonardo Sakaki / CC BY-SA 3.0.

11) Takoyaki: Dumpblingboller med blekksprut

Takoyaki er en av Japans mest populære gatematretter. Dette er små dumplingboller fylt med blekksprut, og selges som oftest i spesialiserte matboder som kun lager takoyaki.

Retten kommer fra Osaka, og det er fortsatt der den er mest populær, selv om den har spredd seg til hele resten av Japan også.

Japan har mye god street food, men takoyaki er absolutt en av de japanske matrettene du bør prioritere å smake når du er på farta.

Takoyaki
Takoyaki. Foto: Jetalone’s photos / CC BY 2.0.

12) Sashimi: Rå fisk og rått kjøtt dyppet i saus

Sashimi er rett og slett rå fisk, og er en av mange tradisjonelle japanske matretter som har blitt populær utenfor Japan. Her i Norge er fortsatt sushi betydelig mer populært en sashimi, men det er mulig å få god sashimi i Norge også.

Men la oss returnere til Japan. Her er sashimi rå fisk som serveres uten ris til. Isteden er det tynne og små biter av ulik sjømat som skal dyppes i saus før man spiser den.

Sashimi har lange tradisjoner i det japanske kjøkken, og har vært en viktig del av kostholdet til folk i mange hundre år. Da brukte man fermentert fisk, men i dag er det mer vanlig å bruke fersk sjømat isteden.

Det er også mulig å få tak i sashimi som ikke er sjømat, og både biff fra storfe, hjort og hest er vanlig. I tillegg er det jo en egen type tofusashimi som er noe for seg selv, men den kommer vi straks tilbake til!

Sashimi
Sashimi. Foto: Emma Brick / CC BY-SA 4.0.

13) Udon: Tykke, japanske nudler

Udon er nok en type med japanske nudler, og det er mange ulike japanske matretter som har udon som tilbehør.

Udon lages av hvetemel, og er mye tykkere enn soba. Den klumper seg lett, og oppfører seg nesten litt som tykk spagetti som ikke er oljet.

Som oftest får man en skål med udon ved siden av andre hovedretter, med litt kokte grønnsaker og litt krydder i skålen.

Det er også mulig å spise udon som lunsj som en egen rett, og den kan spises både varm og kald med ulik topping.

Udon
Udon.

14) Kaiseki ryori: Japanske matretter som haute cuisine

Kaiseki ryori er ikke en matrett i seg selv, men heller navnet på servering av japanske matretter i en haute cuisine-stil.

I praksis betyr det at du kan forvente mellom 5 og 8 ulike japanske matretter servert i tur og orden, og en mulighet til å smake noe av det beste det japanske kjøkken har å tilby!

Å spise kaiseki ryori på en fin restaurant er en kostbar affære, og her må du kle deg fint og være klar for å betale alt mellom 15 000 og 40 000 yen per person (ca. 1 000 til 2 700 norske kroner).

Når det er sagt er det en opplevelse jeg anbefaler alle og enhver. Her får du virkelig smake mange ulike japanske matretter, og hver av rettene er laget for å få frem gode, japanske råvarer og ulike typer matlagingsstiler.

Om du er glad i mat er det en opplevelse du bør unne deg når du er i Japan! Det er egne restauranter som spesialiserer seg på kaiseki ryori, men det er også mulig å få på noen ryokan rundt om i landet.

Kaiseki ryori er en av flere klassiske japanske matretter.
En rett av kaiseki ryori. Foto: Chris 73 / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0.

15) Gyoza: Japansk tvist på kinesiske dumplings

Gyoza er det som kalles dumplings her i Norge, og stammer fra den kinesiske retten jiaozi. Det er faktisk ikke all verdens forskjell på gyoza og jiaozi / dumplings, men i Japan er de ofte mer glad i hvitløkssmaker enn i Kina.

Ellers er gyoza uansett en rett man bør prøve når man er i Japan. Her får man saftig kjøtt (gjerne fra krabbe, svin, okse eller kylling) som er pakket inn i deig før det frityrstekes.

Når gyozaen er ferdig stekt trenger du bare å dyppe den i chiliolje, soyasaus eller en annen saus, så er det bare å kose seg.

I Japan spises som regel gyoza som en slags snacks og som gatemat, men det finnes også finere utgaver som selges på restauranter.

Gyoza
Gyoza.

16) Fugu: Dødelig giftig fisk!

Fugu er en meget spesiell og tradisjonsrik japansk rett, og er små stykker med sashimi fra kulefisker. Dette er tynne strimler av fisk, men det som gjør retten så spesiell er at kulefisken inneholder en gift som er sterk nok til å ta livet av et menneske.

For å kunne spise fugu trygt må kokken virkelig vite hva den driver med, og kun bruke den delen av fisken som har en mild gift. Riktig tilberedt fugu gir en svak rus som kan minne om å drikke alkohol.

Japanske kokker må utdanne seg i flere år før de kan bli fugu-kokker, og alle som tilbereder denne fisken må ha en spesiell lisens. Som regel tar det mellom 5 og 7 år før kokkene er ferdig utdannet og kan lage og selge fugu selv.

Som regel serveres fugu som sashimi med ris, saus og ferske grønnsaker, men det er også mulig å få tak i frityrstekt, kokt eller grillet fugu.

Det finnes egne fugu-restauranter i både Tokyo, Osaka og Kyoto, og det regnes som helt trygt å spise fugu på en plass hvor kokken har fått denne strenge lisensen.

Hvis du vil ha en virkelig spesiell matopplevelse bør du legge turen til Usukifugu Yamadaya i Tokyo. Denne har fått en Michelinstjerne, og er noe helt spesielt.

Fugu
Fugu. Foto: Peter Kaminski / CC BY 2.0.

Japanske matretter byr på noe nytt for de fleste

Det er noe helt unikt med japanske matretter, spesielt for oss nordmenn som er vandt til helt andre smaker. Man skjønner raskt at sjømat og fisk er viktig i Japan, men de fleste av oss er vel også enige i at sjømaten brukes på en mer kreativ måte i det japanske kjøkken enn vi vanligvis gjør her i Norge.

Smakene i japanske matretter er typisk preget av umami, og det er vanlig å bruke mye soyasaus til nesten alle rettene. Ellers er både sure og søte smaker representert i de ulike grønnsakene som serveres sammen med retten.

De fleste som reiser til Japan koser seg med å spise japanske matretter med sin unike og karakteristiske smak, men det er heller ikke til å stille under en stol at mange begynner å savne mer kjente smaker etter å ha vært i landet en stund.

Det finnes vestlig mat i Japan, men det er ikke noe man kommer over på vanlige japanske restauranter.

McDonald's i Japan
Det finnes mange McDonald’s-restauranter rundt om i Japan. Foto: nesnad / CC BY 3.0.

Jeg anbefaler alle som reiser til Japan om å prøve japanske matretter, for de fleste finner noe de liker. Om man er litt skeptisk til nye smaker anbefaler jeg å begynne med yakitori, ramen, okonomiyaki, tonkatsu, og tempura fra kjente kjøttyper. Disse har gjerne en halvkjent smak for oss nordmenn samtidig som man får dyppet tærne i smaker fra japanske matretter.

Hvorfor japanske matretter er ulike fra resten av verden

Japan er en av de landene i verden som har vært isolert fra omverden lengst, og dette merker man på mange ting. Dette har også ført til at matkulturen i landet ikke har fått like mange impulser fra resten av verden, men heller har måttet utvikle seg selv.

Over tid har dette gitt mye spesiell mat, og de japanske mattradisjonene står fortsatt sterkt selv om landet nå er åpent for resten av verden.

I tillegg er Japan et langstrakt land med mange fjell, og dette har ført til at hver landsby og region har sine helt egne tvister på de samme rettene. Det betyr at du kommer til å smake helt annerledes mat når du er på Hokkaido i nord sammenlignet med når du er i Hiroshima langt sør.

Japansk nudelrestaurant
Japansk nudelrestaurant.