Japan om vinteren: 13 unike vinteropplevelser i Japan

De fleste som reiser til Japan gjør det på eller i nærheten av sommerhalvåret, men Japan har mye spennende å by på midt om vinteren også. Akkurat som her hjemme i Norge må man regne med å ta på seg tykke jakker og luer når man skal farte utendørs, men til gjengjeld får man oppleve en helt unik side av japansk kultur på vinterhalvåret.

Shinto-skrin i Sapporo på Hokkaido
Shinto-skrin i Sapporo på Hokkaido. Foto publisert med tillatelse.

Hvor kaldt er det egentlig Japan om vinteren?

Den japanske vinteren kan egentlig sammenlignet godt med vår egen norske vinter. Offisielt sett er vinteren fra desember til februar, men månedene før og etter er også ganske kalde. Japan er for øvrig er veldig langt langt, og det er store forskjeller på helt nord på Hokkaido, og helt sør i Kyushu-regionen.

Om vi tar utgangspunkt i de populære turistbyene som Tokyo, Kyoto og Osaka kan man forvente temperaturer som er litt over frysepunktet på morgen og kveld, og nærmere 10 – 12 grader på ettermiddagen. Det kan komme litt snø i disse storbyene spesielt i januar, men det blir sjeldent de store mengdene ettersom det pleier å være plussgrader på ettermiddagene.

Hvis du vil ha mer snø må du lenger nord, men selv på Hokkaido-øya midt om vinteren er det mildere enn her i Norge. Her kan det bli opptil 10 minusgrader på de kaldeste dagene, men det er vanligst at det kun er 2 – 3 minusgrader midt på dagen. Om du reiser opp i fjellene blir det derimot raskt kaldere, så det er fint mulig å legge skiferien til nord i Japan hvis du ønsker det.

Så pakk med vanlige vinterklær og kanskje et par ullsett, så er du klar for den japanske vinteren.

Kinkaku-ji
Kinkaku-ji i Kyoto, Japan om vinteren. Foto publisert med tillatelse.

13 spennende ting du kan gjøre i Japan om vinteren

Nedenfor har jeg samlet sammen 13 av de kuleste tingene man kan gjøre i Japan om vinteren. Her er det ting som enten kun er mulig om vinteren, eller som av ulike grunner er bedre om vinteren enn resten av året. I tillegg til tingene på denne listen er det selvsagt mulig å gjøre «alt det vanlige» i Japan selv om vinteren, for verken Tokyo eller Kyoto endrer seg stort bare fordi det er vinter.

1) Se Fuji-san

Fuji-san er det største fjellet i hele Japan, og er kanskje en av de mest ikoniske symbolene på landet. Til tross for å være så kjent er det overraskende vanskelig å se det karakteristiske fjellet, da det ligger på en slik måte som gjør at skyer stort sett alltid blokkerer for utsikten mot Fuji-san. Det skal ofte en god porsjon med flaks til for å få en god utsikt mot fjellet, men om du ønsker å se fjellet er vinteren den absolutt beste tiden å reise på.

Om vinteren er det nemlig betydelig sjeldnere at Fuji-san blir blokkert av skyer, og det er ofte fri sikt. Så da er det bare å pakke med kameraet for å få tidenes blinkskudd.

Fuji-san
Fuji-san. Foto publisert med tillatelse.

2) Dra på Sapporo-snøfestivalen

Snøfestivalen i Sapporo er en av verdens mest kjente snøfestivaler, og her er det over 30 land som deltar med å stille ut vakre isskulpturer i hele byen. Også Norge deltar. Som turist er snøfestivalen en helt unik opplevelse, og det kommer omtrent 2 millioner besøkende i løpet av den ukelange festivalen.

Her kan man jo også gjøre mye mer enn bare å oppleve de utrolige isskulpturene, for det er også en helt unik stemning i byen med så mange tilreisende. Her er det boder og spesielle opplevelser rundt om i hele byen, og det er alltid mye spennende som skjer rundt festivalen.

Les mer om snøfestivalen i Sapporo her.

Isstatue fra snøfestivalen i Sapporo
Isstatue fra snøfestivalen i Sapporo. Foto publisert med tillatelse.

3) Opplev apeparken i Jigokudani

Jigokudani-dalen ligger i Nagano-prefekturet nord for Tokyo, i nærheten av de japanske alpene. Denne dalen er kjent for sine helt spesielle varmekilder hvor store, naturlige basseng med glovarmt vann er tilgjengelig i de snødekte landskapet i fjellene.

Om du har sett en naturdokumentar om aper har du sikkert sett fenomenet allerede, nemlig med disse apene som bader i de naturlige onsen-bassengene. Dette har blitt en veldig populær turistattraksjon, og det er mange steder hvor det er langt til rette for at man kan observere de badende apene. I landsbyene i nærheten er det mange muligheter for å oppleve autentiske, japanske restauranter.

Apeparken i Jigokudani
Apeparken i Jigokudani. Foto publisert med tillatelse.

4) Book deg inn på et onsen-gjestehus

Om du ønsker å kose deg skikkelig i en onsen (japanske bad fra naturlige varmekilder) er det få steder som er bedre enn å booke seg inn et par dager på et lokalt gjestehus midt på vinteren. Disse heter ryokan på japansk, og er som regel små eller mellomstore gjestehus som drives av en familie. Som regel er disse lagt til områder med varmekilder, og har et høyt fokus på gode onsen-opplevelser.

Å ligge i et glovarmt, privat onsen-badekar mens det er nylagt snø utenfor er noe av det beste som finnes. Her kan man senke pulsen og bare nyte livet!

Det finnes også egne onsen-bad i de fleste byer rundt om i landet, så man trenger ikke nødvendigvis å booke seg rom på et ryokan for å bade i en onsen.

Et ryokan i Yamagata i Japan
Et ryokan i Yamagata i Japan. Foto publisert med tillatelse.

5) Dra på skiturer i de japanske alpene (f.eks i Yuzawa)

De «japanske alpene» ligger bare noen få timer nord for Tokyo, og er et paradis for alle som er glade i å stå på ski i bakker. På vinterhalvåret kommer det hundretusenvis av personer til de japanske alpene, og her er det mulighet for å legge skiferien til unike områder.

For selv om det er mange likhetstrekk mellom en skiferie i de japanske alpene og de ekte alpene, er det også enorme kulturforskjeller. Det er ikke noen afterski slik vi kjenner den, men heller unike, japanske opplevelser. De fleste byene i de japanske alpene har godt utvalg av onsen-gjestehus hvor man kan unne seg skikkelig autentiske opplevelser på kveldstid.

6) Ta en tur til japanske julemarkeder

Om du reiser til Japan i desember kan du oppleve de lokale julemarkedene. Disse er litt artige, spesielt siden japanere ikke feirer jul, men likevel har de vestlige juletradisjonene i en viss grad preget handelsstanden.

Det er først og fremst Tokyo som har disse unike julemarkedene. Du finner mange likhetstrekk med europeiske julemarkeder, men det er selvsagt en japansk tvist på dem. Her får man sjansen til å prøve japanske varianter av tradisjonelle julekaker, eller bare får kjøpt inn noen helt spesielle julegaver som er umulig å oppdrive andre steder i verden.

7) Besøk et tempel under Hatsumode-feiringen

Japanere flest feirer ikke jul, men de har derimot en høytid som kalles for japansk nyttår hvor de blant annet har en tradisjon som kalles for hatsumode. Feiringen varer fra 29. desember til 3. januar, og det første shinto-skinbesøket i denne perioden er det som kalles for hatsumode.

Under dette besøket er det vanlig å kjøpe amuletter som kalles for omamori, samt å brenne fjorårets amuletter. Dette er en av få anledninger hvor det er vanlig at også menn bruker kimono. Japansk nyttår er også den tidsperioden de fleste japanere har mer enn kun et par dager sammenhengende ferie, så da reiser mange til familie for å gi hverandre gaver og feire det nye året.

Som turist kan det være artig å oppleve nyttårsfeiringen, selv om det er noe som først og fremst foregår i private hjem. Merk at det meste er stengt i denne perioden, inkludert de fleste butikker og restauranter! Så det er ikke den beste tiden å være turist i Japan, og kommer med et par ekstra utfordringer.

8) Drikk varm sake for å varme deg

Det er få ting som varmer kroppen like godt som et varmt glass med sake etter å ha være ute i kulda i mange timer, og det er mange barer og restauranter som serverer glovarm sake for å varme opp slitne sjeler. Dette er en litt annen type alkohol enn det vi er vandt til her i Norge, men det er absolutt noe man bør oppleve dersom man drikker alkohol.

Ulike typer sake
Ulike typer sake. Foto publisert med tillatelse.

9) Se de første kirsebærtrærne blomstre

Noen av det mest typiske man kan gjøre når man er i Japan er å se på kirsebærtrærne blomstre, men dette er jo typisk noe som er forbeholdt til våren. Men hvis du har lyst til å se de vakre kirsebærtrærne i full blomst selv om vinteren er det mulig, gitt at du reiser i andre halvdel av februar.

Hvis du vender nesa helt mot byen Kawazu sør i landet kan du faktisk oppleve kirsebærtreblomstringen allerede fra tidlig februar, og den varer gjerne helt frem til tidlig mars. Det er ikke den plassen med den største samlingen av kirsebærtrær, men det er vel verdt en tur hvis du ønsker å oppleve denne spesielle tradisjonen selv om du reiser til Japan på vinteren.

Kirsebærtreblomstring (sakura-blomstering) er noe av det som trekker flest turister til Japan.
Kirsebærtreblomstring (sakura-blomstering) er noe av det som trekker flest turister til Japan.

10) Hils på rever i revelandsbyen Miyagi Zao Fox Village

Miyagi Zao Fox Village er altså så mye som en revelandsby som ligger utenfor byen Shiroishi, ganske langt nord i landet. Dette er en stor og åpen «landsby» hvor det først og fremst bor ulike typer rever man kan hilse på, gi mat eller til og med klappe. Her er det godt over 100 rever, i tillegg til litt kaniner, hester, geiter og marsvin.

Om du har en drøm om å komme tett på rever er det få steder som er like godt egnet som Miyagi Zao Fox Village, og her er det spesielt fint om vinteren. Da er det ikke like tett med folk, og en veldig rolig og god stemning i parken.

Inngangspartiet til Miyagi Zao Fox Village
Inngangspartiet til Miyagi Zao Fox Village. Foto: Piccolist / CC BY-SA 4.0.

11) Se paringsdansen til japantrane i Kushiro-shitsugen National Park

Om du vil ha en helt unik naturopplevelse har du mulighetent til å se den mystiske paringsdansen til japantrane i løpet av vinteren. Disse fuglene regnes som nasjonalfuglen til Japan, og er veldig viktig både kulturelt og tradisjonelt.

Om du legger reisen til Hokkaido på vinteren kan du vurdere å ta en tur til Kushiro-shitsugen National Park hvor man kan oppleve den helt spesielle parringsdansen til disse japantranene. Dette er en helt spesiell naturopplevelse man nesten ikke kan oppleve andre steder.

For å få sett tranedansen må du ha litt flaks, for man vet aldri helt hvor og når de danser. Det er mange som har fått opplevelsen fra et sted som heter Tancho Observation Center. Der er det plattformer hvor man kan stå og observere fuglene i deres naturlige habitat.

Japantraner
Japantraner. Foto publisert med tillatelse.

12) Se den vakre Shirogane Blue Pond

Shirogane Blue Pond, kjent som aoi-ike på japansk, er en menneskeskapt innsjø utenfor Biei på Hokkaido-øya. På grunn av aluminiumforbindelser i jorda hvor innsjøen ble gravd ut har vannet blitt helt unaturlig blått, og innsjøen utviklet seg raskt til å bli en populær turistattraksjon.

Innsjøen er utrolig vakker, og spesielt på vinteren når det er snø som skaper et skapt skille mellom vannet og ovenfor.

Shirogane Blue Pond
Shirogane Blue Pond. Foto: MaedaAkihiko / CC BY-SA 4.0.

13) Kos deg på Stranda på Okinawa

Japan er jo utrolig langstrakt, så selv om du kan stå på ski i de japanske alpene betyr det ikke at du ikke kan kose deg med en god drink på stranda. Om du tar et lokalfly fra hovedøya ned til Okinawa eller andre øyer i nærheten kan du nemlig oppleve subtropisk klima med lufttemperaturer som ofte er på rundt 20 grader, selv midt på vinteren.

Okinawa er nesten Japans svar på «syden», men det er akkurat som Spania eller Hellas på vinteren; litt kjølig, men kan tidvis være gode temperaturer. Så å ligge på stranda krever at du har ganske flaks med været, men mild er det i alle fall.

Å reise til Okinawa kommer til å gi deg et helt nytt perspektiv på Japan, for her er det mange forskjeller fra hovedøya. Her kan man prøve seg på en padletur i kajakk over de nydelige korallrevene, gå turer i subtropisk skogsklima eller kose seg med den vanvittig gode sjømaten.

Strand på Okinawa
Strand på Okinawa. Foto publisert med tillatelse.

Det er færre turister i Japan på vinteren

En av de aller største fordelene med å legge japanturen til vintertid er at det ofte er ganske få turister der da. Dette gir deg en sjanse til å oppleve mange av de mest kjente turistattraksjonene uten å føle at du drukner i folk, og gir en sjelden mulighet til å fotografere de kjente landemerkene uten at de er fullstappet av folk som står i kø for å oppleve stedet.

Harajuku i Tokyo
Harajuku i Tokyo er alltid folksomt, selv på vinteren. Men litt mindre steder har færre folk på vinterhalvåret. Foto publisert med tillatelse.