Onsen: Nyt et avslappende bad i naturlige varmekilder

Onsen (温泉) er et ord som brukes om de varme kildene i Japan, og kan brukes om både varmekildene selv, badeanlegg og overnattingssteder med disse varmekildene i fokus. Det er få ting som er like deilig og avslappende som å slappe helt av i en glodvarm onsen etter en lang dag med farting, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på alt du trenger å vite om å dra til en onsen i Japan.

Shirahama Onsen
Shirahama Onsen. Foto: Prue Simmons / CC BY 2.0.

Siden onsen krever naturlige varmekilder (i form av vannstrømmer som varmes opp av vulkansk aktivitet), er det ikke alle byer og tettsteder som har en naturlig onsen. Det er likevel utbredt nok til at alle regioner har minst et par «onsen hotspots». Noen tettsteder har vokst opp rundt disse hotspot-plassene, og regnes gjerne som et onsen-tettsted. Her vil du finne mange hotell, badeanlegg og onsen-gjestgiveri hvor onsen er i fokus.

Som regel er onsen-bad felles, men skilles mellom kjønnene. Det er forventet at man er helt naken under besøket. Det finnes også private onsen-bad som vi skal se nærmere på mot slutten av artikkelen.

Slik finner du et onsen du kan bade i

En god onsen ligger gjerne enten et lite stykke utenfor storbyene, eller i egne «onsen-byer» hvor det finnes drøssevis av dem. Siden et onsen krever en naturlig varmekilde er det jo naturen som velger hvor de skal ligge, men det er over 2 300 ulike onsen i Japan, og man trenger sjeldent å ta toget langt for å finne et.

Ofte kan det være greit å finne et godt onsen ved å søke etter onsen-steder i nærheten av der du holder til, og ta toget for å komme til stedet. Veldig mange onsen er en del av et ryokan, et lokalt gjestgiveri som er svært tradisjonelt. Her kan man enten booke en overnatting og få tilgang til onsen-badet, eller kjøpe en egen inngangsbillett til kun badet.

Om man vandrer i en by eller tettsted med varmekildeforekomster kan du se etter steder som har symbolet ♨ som er kanji for onsen, eller hiragana-bokstaven ゆ som brukes for å symbolisere onsen. Disse henger ofte på gardiner over døren, så det er som regel veldig enkelt å se et onsen om man går forbi.

På bildet under kan du se inngangspartiet til et onsen med kanji-bokstaven for onsen.

Inngangsparti til et onsen
Inngangspartiet til et onsen i Nanasawa i Japan. Foto: Thirteen-fri / CC BY-SA 3.0.

Skikk og regler for å bade i et onsen

Som med det meste i Japan er det strenge sosiale regler for hvordan man skal oppføre seg både før, i og på vei ut av et onsen. Her er det forventet at selv turister setter seg inn i hvordan de skal oppføre seg, og ikke gjøre besøket kjipt for alle andre.

Slik oppfører du deg på vei inn og i garderoben

Når man kommer til et onsen må man ofte ta av seg skoene allerede når man går inn i bygget. Gå til billettluken og bestill billetter til alle som skal bade, og eventuelt bestill et håndkle om du ikke tok det med deg. Om du har med deg bagasje kan man spørre om personalet kan legge bagasjen din et sted, men det er ikke normalt å ha med seg mye bagasje hvis du ikke også skal overnatte på samme sted.

Når billettene er i orden er det på tide å bevege seg mot garderoben. I Japan er tegnet for herrer 男, mens 女 er for kvinner, og det er ikke alltid skrevet på engelsk. Det er også normalt at herrene sin garderobe har blå inngang eller gardiner, mens kvinnene sin er rød.

I garderoben må man kle av deg og legge klær i en boks. Ikke bruk mobilen i garderoben! Gå til dusjene og vask deg godt før du går inn i selve onsen-badet.

Slik oppfører du deg inne i onsen-badet

Inne i onsen-badet er det nok en del ting du må passe på, for igjen er det sterke tradisjoner i spill. Før du bader bør du bruke en av bøttene ved siden av onsen-badet til å skylle over kroppen din, så kan du gå ned i vannet.

Det er forventet at det er en rolig atmosfære, og det er ikke et badebasseng hvor du kan ha vannkrig, hoppe i vannet eller ha et høyt energinivå. Her gjelder det å slappe av, men rolig prat er lov.

Unngå øyekontakt eller stirring på de andre som bader, og prøv å oppfør deg som om du ikke ser de andre som er der. Dette er vi nordmenn gjerne veldig flinke til allerede!

Det er ikke lov å bade med badetøy, og håndkledet ditt må du legge på kanten av badet når du går ned i vannet. Personer med langt hår er forventet å knyte det til en ball slik at håret ikke kommer ned i vannet.

Om du bytter fra et onsen-basseng til et annet er det forventet at du skyller deg med varme vann fra en av bøttene ved siden av igjen. Når du er ferdig med å bade er det forventet at du tørker deg grundig før du går inn i garderoben igjen.

Onsen
Et onsen i «onsen-byen» Yunotsuru onsen Foto publisert med tillatelse.

Ulike typer onsen-bad

Det finnes mange ulike typer onsen, for alt som kreves for å regnes som et onsen er at det kommer varmt vann fra naturlige kilder av vulkansk aktivitet.

Som nevnt er veldig mange onsen sentrert rundt et ryokan. Dette er et slags gjestgiveri som følger lokale tradisjoner, og gir totalt sett en svært unik opplevelse. Alternativt finnes det onsen som opererer på omtrent samme måte som en svømmehall her i Norge, hvor alle som skal bade må kjøpe inngangsbilletter, og badet er selve kjernen i driften.

Hos disse typene onsen er det som regel et stort onsen som er delt i to (etter kjønnene), og som er åpent for både ryokan-gjestene så vel som andre som betaler en inngangsbillett til badet.

Disse «offentlige»-onsen-badene har typisk flere ulike basseng hvor det kan være ulik temperatur i de ulike bassengene. Det er normalt en del folk i slike onsen, og for noen kan det føles litt trangt.

En del ryokan har private onsen, enten som en del av spesielle rom eller som kan bestilles ved siden av. Om du skal overnatte på et ryokan kan det derfor være at du kan bestille et rom med et eget onsen på badet, og dermed få ta et deilig bad i fred og ro. Dette er også kanskje den beste måten å få tatt et onsen-bad sammen med en kjæreste gitt at dere har ulikt kjønn.

Om du bestiller et privat onsen er det normalt å betale per time, og her kan man enten reise som en liten vennegjeng eller en familie. Private onsen er litt mer sjeldent, men finnes på både egne onsen-bad og på en del ryokan.

Et privat onsen
Et privat onsen. Her fra Nishimuraya Kinosaki Onsen. Foto: Nishimuraya Kinosaki Onsen / CC BY 2.0.

Private onsen og onsen som en del av rommet du leier på et ryokan er åpenbart betydelig mindre enn store felles-onsen.

En tredje type onsen er utendørs-onsen. Dette er egentlig akkurat som andre onsen, bortsett fra at de er helt eller delvis utendørs. Om du ønsker å koke i et varmt onsen mens det er kjølig i lufta over er dette en digg opplevelse. Man får også mindre av lufta med den utrolig høye luftfuktigheten som man har på et vanlig onsen.

Shiriyaki Onsen
Shiriyaki Onsen. Foto: Yusuke Kawasaki / CC BY 2.0.

Merk deg at det også er noe som heter konyoku, et onsen hvor man ikke har egne bad for kjønnene. Disse er nokså sjeldne, men i en onsen-by er det typisk én eller to slike steder. De fleste konyoku krever at man bader naken, men noen få har begynt å gå over til at man kan ha på badetøy.

De beste onsen-områdene

Det ligger veldig mange ulike onsen-områder rundt om i Japan, og å reise til en liten onsen-landsby for å overnatte i en ryokan og bade i et onsen er selvsagt noe som bør krysses av bucketlisten når man er i Japan. Nedenfor skal vi se kort på noen av de mest populære onsen-stedene i Japan. Vi har fokusert på onsen-landsbyer i nærheten av de populære storbyene, da det er disse vi turister oftest er innom.

Kusatsu

Kusatsu har blitt kåret til den beste onsen-landsbyen i Japan mange ganger, og det er universell aksept at denne byen er det aller beste valget. Den er et godt stykke unna Tokyo, så du må regne med en tog- eller busstur på rundt 4 timers tid. Så Kusatsu passer seg nok best for en overnatting hvis man først skal ta turen dit.

Selve byen Kusatsu er en vintersportby oppe i fjellet, så her er det snø på vinteren. Da er det ekstremt deilig med et varmt bad i en onsen! I byens sentrum er det mange små, koselige butikker, og en hyggelig og avslappet atmosfære som står i sterk kontrast for deg som reiser fra Tokyo.

Kusatsu
Kusatsu er en populær onsen-landsby. Foto publisert med tillatelse.

Hakone Onsen

Hakone er trolig den mest populære onsen-landsbyen blant turister, og grunnen er enkelt nok at den regnes som veldig god, samtidig som den ligger nært Tokyo. Her kan man ta toget i underkant av to timer, så er man fremme i en av Japans beste onsen-byer.

Her er det stort utvalg av onsen og ryokaner med onsen, og siden plassen er veldig populær blant turister er det også et godt utvalg av private onsen-bad man kan leie. I resten av landsbyen er det godt med små, koselige butikker som selger alt mulig, og det er en flott plass for å ta et par rolige dager.

Kawaguchiko

Om du er villig til litt lenger reisetid kan onsen-området Kawaguchiko være midt i blinken for deg. Her får du knallgod utsikt mot selveste Fuji-san mens du sitter i et glovarmt onsen! Du må ha litt flaks med været om du skal se hele fjellet, men på den riktige dagen er det få steder som slår Kawaguchiko.

Det tar ikke så lang tid å reise fra Tokyo til togstasjonen i Kawaguchiko, men du må bytte tog flere ganger, så det er litt mer stress enn å sette seg på en direkterute til en av de andre onsen-landsbyene. Om du derimot har lyst til å se Fuji-fjellet er det absolutt den beste plassen!

Navnet Kawaguchiko refererer også til den store innsjøen i området.

Kawaguchiko-innsjøen med Fuji i bakgrunnen
Kawaguchiko-innsjøen med Fuji i bakgrunnen. Foto: Midori / CC BY 3.0.

Gero

Gero er en by i Japan som har et godt utvalg av onsen i alle størrelser. Her er det mulig å kjøpe noe som kalles et «Yu-Meguri-Tegata spa pass» som lar deg gå fra onsen til onsen i byen for å prøve dem alle. Perfekt for deg som ønsker å teste mange onsen på kort tid.

Det er litt mer stress å komme seg til Gero enn noen av de andre onsen-landsbyene, men dette har også sine fordeler. Det føles mer som en autentisk, japansk by enn mange av de mer kjente områdene, da disse har blitt populære som turistdestinasjoner for både lokale og utlendinger.

Gero
Elven Hida som renner gjennom Gero. Foto: MemColorLab / CC BY-SA 4.0.

Onsen er ikke det samme som sento

Når man ferdes i Japan kommer man også ofte over det som kalles for et sento. Dette kan ved første øyekast ligne på et onsen, men et sento varmes ikke opp av naturlige varmekilder fra vulkansk aktivitet. Ellers kan det være ganske likt, men må sees på som en slags kunstig onsen.

Mange foretrekker et ekte onsen over en sento, da onsen har vann som inneholder mineraler, og er mer naturlig enn vann som er varmet opp. En sento kan likevel være digg når man ønsker å slappe av etter en hektisk dag på tur i Japan, og fordelen er at de finnes selv i storbyene som Tokyo og Kyoto som mangler varmekilder.

Spørsmål og svar om onsen

Kan man bade i en onsen med tatoveringer?

Det har lenge vært forbudt med tatoveringer når man skal til et onsen, da dette forbindes med japansk mafia (Yakuza). Noen onsen har løsnet på reglene for dette de siste årene, og det finnes nå såkalt «tatoveringsvennlige onsen». Når det er sagt er det teknisk sett forbudt per lov å bade i et onsen om du har tatovering.

Hvilken aldersgrense er det på et onsen?

Det er ikke noen aldersgrense for å besøke et onsen. Disse er tilgjengelig for både barn, voksne og familier.

Hvor mye koster det å besøke et onsen?

Det er ikke nødvendigvis dyrt å besøke en onsen, og normalt kan du regne med å betale mellom 500 og 1 000 yen (40 til 80 kr) for et offentlig onsen-bad. Et privat onsen kan koste mellom 1 500 og 3 000 yen per time (120 til 240 kr).

Må man være naken når man bader i et onsen?

Det er forventet at man er naken når man bader på et onsen.