Så lenge kan du være i Japan som turist

Det er få ting som er like spesielt som å reise til Japan for å oppleve den unike kulturen, den utrolige storbyen Tokyo, den tradisjonelle byen Kyoto og ikke minst all den fantastiske maten, men før man kan reise nedover må man jo ha full kontroll over alt av visum og annet man trenger for å reise til Japan.

Det er fritt frem for nordmenn å reise til Japan uten visum, men hvor lenge kan man egentlig oppholde seg i Japan som turist?

Man kan være i Japan visumfritt i maksimum 90 dager sammenhengende per tur, og maksimalt 180 dager per år. For lengre opphold må du ha et såkalt «long term stay visa», noe man kan få innvilget selv om målet med reisen er en ferietur.

Det er derimot viktig å være klar over at du må ha gyldig pass for å komme inn i landet, uansett om du kan reise uten visum!

Shibuya i Tokyo

Om å reise til Japan uten visum

Som nordmenn med norsk pass kan du reise til Japan uten visum, og trenger derfor ikke å søke eller gjøre noe annet før avreise. Det er bare å booke turen dit, sette seg på flyet, og gå gjennom grensepasseringen som vanlig.

Det du trenger er et gyldig pass som er gyldig i minst 90 dager fra innreisedato.

Det er helt normalt at man blir intervjuet av grensevaktene når man reiser til Japan, så dette er helt rutine. Vær forberedt på vanlige spørsmål som hvorfor dere reiser til Japan, hvor dere skal bo, hvor dere skal være og hva dere skal gjøre.

Selv om det kan være litt skummelt med disse intervjuene er det helt normalt, og ment for å luke ut personer som reiser til Japan for å jobbe ulovlig. Så som en turist med gode hensikter blir du sluppet over grensa ganske raskt.

Det er ikke krav til å ha en dato for utreise igjen når man reiser inn i Japan visafritt.

Itsukushima er en verdenskjent torii-portal i Hiroshima

Slik søker til visum til Japan for turer på over 90 dager

For å søke om et visum for å være i Japan i mer enn 90 dager sammenhengende, eller over 180 dager per kalenderår, må man sende en søknad til Ministry of Foreign Affairs of Japan. Dette gjøres via Japans ambassade i Norge sine nettsider.

Det finnes mange ulike typer visum som Japan kan utsende, og de vanligste er arbeidsvisum, studentvisum eller visum for å besøke slektninger.

Det finnes også visum for turister som vil være i Japan lenge, kalt «Designated activities«. Dette er ment for langtidsturisme, og den du bør velge om du har lyst til å besøke Japan som turist i mer enn 3 måneder sammenhengende.

Vær obs på at det ofte kan være litt lange ventetider på visumbehandlingen, så start denne prosessen i god tid før avreise!

Geisha

Er det noen grense på antall ganger man kan besøke Japan uten visum?

Det er i teorien ikke noen lover som begrenser hvor mange ganger man kan besøke Japan i løpet av en viss tid, så du kan i praksis ferdes inn og ut som du måtte ønske.

Det er likevel slik at det gjøres individuelle skjønn når du skal inn i landet. Igjen er målet å forhindre noen fra å jobbe eller bosette seg i Japan ulovlig, så turister som ønsker å farte mellom Korea og Japan har neppe noe å frykte på grenseovergangene.

Osaka

Hvor lenge må man være utenfor Japan før man kan komme tilbake igjen?

Det er faktisk ingen regler som sier noe om hvor lenge du må være ute av Japan før du kan ta en nytt 90 dagers visumfritt besøk, så i teorien kan du ta et fly eller ferje til et naboland, overnatte der én natt, og reise tilbake til Japan igjen.

Dette kalles gjerne for et «visa run» på engelsk.

Det har vært mange som har utnyttet dette smutthullet ved å ta en ferje over til Korea, og deretter tilbake til Japan igjen neste dag for å få 90 nye dager visumfritt, men det er stor usikkerhet rundt om dette faktisk er OK eller ikke.

Det er nemlig ingen offisielle regler rundt dette, men grensevakter tar individuelle vurderinger av hver enkelt besøkende.

Som en faktisk turist som ikke jobber i Japan kan det fint være at du ikke får problemer med å ta en ny runde visumfritt besøk på 90 dager kun én dag etter forrige tur, men du bør være klar over at du også kan havne i trøbbel ved innreise.

Det skal sies at dette smutthullet først og fremst har blitt utnyttet av personer fra fattigere, asiatiske land som har jobbet ulovlig i Japan, så grensevaktene er neppe like «ute etter å ta» ekte turister som de er ute etter å ta ulovlige arbeidsmigranter.

PS. all informasjonen i denne artikkelen forutsetter at man reiser med norsk pass. Om du har pass fra et annet land kan det gjelde andre regler for deg. En oversikt over alle land som kan reise til Japan visafritt finner du her. Pass fra andre land trenger visum for å i det hele tatt besøke Japan som turist.

Arashiyama