De 13 beste tingene å gjøre i Kyoto

Kyoto er den gamle hovedstaden til Japan, og er en sterk kontrast til den hypermoderne Tokyo. I Kyoto finner du ikke høye skyskrapere, men heller flere tusen templer, hyggelige småbygg, gågater og autentiske restauranter.

Å reise til Kyoto er som å reise tilbake i tid til da Japan var et føydalsamfunn med alle de unike skikkene sine. Byen har selvsagt også blitt preget av moderne tid, men har blendet det inn på en sømløs måte som gir unike resultater som verdens mest unike Starbucks-kafé i et gammelt japansk forretningslokale.

Kyoto

Dersom du ønsker å oppleve en tradisjonell og historierik del av Japan er Kyoto byen for deg. Her er det bare å pakke med seg gode joggesko (for her er det stort sett gåing som gjelder), kameraet og et åpent sinn, så får man en utrolig fin opplevelse i den gamle hovedstaden.

Det er helt umulig å oppleve hele Kyoto på ett enkelt besøk, for her er det så utrolig mye forskjellig man kan gjøre. Så la oss ta en nærmere titt på de 13 beste tingene å gjøre i Kyoto i Japan.

1) Fushimi Inari

Fushimi Inari er en veldig viktig shinto-helligdom sør i Kyoto. Denne helligdommen er mest kjent for å ha vanvittig mange såkalte torii-porter.

Det er ingen som vet helt sikkert nøyaktig hvor mange det er, men noen mener at det er over 10 000 torii-porter til sammen!

Portene er alle donert av privatpersoner og firmaer, og for 400 000 yen kan du donere din egen port og få navnet ditt på den.

Du har sikkert sett drøssevis av bilder av Fushimi Inari allerede, med disse karakteristiske røde portene tett i tett. I virkeligheten er det utrolig fint er, men du må også være forbedret på at det ofte er proppfullt av folk.

Jeg aner ikke hvordan alle bildene på internett klarer å få tatt bilder uten folk der, for i virkeligheten er man sjeldent alene.

På toppen av det lille fjellet er det et vakkert tempel som er en perfekt belønning for å ha gått den lange veien opp dit.

Det er likevel vel verdt et besøk, og et helt nødvendig stopp når man er i Tokyo. Men ta på gode sko, for det er en del vandring til toppen.

Fushimi Inari
Fushimi Inari i Kyoto. Foto publisert med tillatelse.

2) Kinkaku-ji

Kinkaku-ji, kjent som «den gylne paviljong», er en av de mest kjente landemerkene i Kyoto. Det er egentlig et buddhistisk tempel, men det skiller seg ut fra vanlige templer ved at de to øverste etasjene er dekket i gull!

Som med så mange japanske bygninger har tempelet blitt ødelagt mange ganger, men det har like så blitt bygd opp igjen kort tid etterpå.

I området rundt tempelet er det vakker natur, både på sommer og vinter. Her er det vel verdt å ta seg en spasertur, men vær forberedt på noen helt vanvittige folkemengder rundt selve kinkaku-ji-tempelet.

Inngang til tempelområdet er åpent mellom 09.00 og 17.00, og koster 400 yen per person.

Kinkaku-ji
Kinkaku-ji i Kyoto, Japan på vinteren. Foto publisert med tillatelse.

3) Gå i Gion-distriktet

Gion er det kjente geisha-distriktet i Kyoto, og et populært turistområde. Her er det mange små butikker, og ochaya (tehus) hvor geishaene jobber med underholdning.

I Gion er det mange utrolige steder å spise, uansett om du vil ha underholdning av en geisha eller ikke. Om du ikke ønsker å nyte maten her, er Gion likevel verdt et besøk, for det er en opplevelse i seg selv å bare vandre rundt her.

Når geishaene går til og fra jobb er de omsvermet av turister som tar bilde av dem, og er du heldig kan du få se en her. Men vær så snill, vis de litt respekt, og husk at dette er folk som er på vei til jobb, ikke noen som jobber for å underholde turister i gata.

Geisha i Gion
Geisha i Gion i Kyoto. Foto publisert med tillatelse.

4) Besøke Kiyomizu-dera-tempelet

Kiyomizu-dera-tempelet er nok et buddhistisk tempel i Kyoto, og som er en del av UNESCO sin verdensarvliste.

Det er utsiktspunktet som du ser på bildet under som er mest kjent, men hele tempelområdet er proppfullt av vakre bygninger i en utrolig stil.

Tempelet er mest besøkt på våren når kirsebærtrærne blomstrer, for utsikten ned mot Kyoto i full blomst er helt vanvittig!

Tempelet var stengt i perioden fra 2020 til 2022, men er åpent for turister igjen nå.

Kiyomizu-dera
Kiyomizu-dera. Foto: Jordy Meow / CC BY-SA 3.0.

5) Vandre i bumbusskogen Arashiyama

Arashiyama er et distrikt i utkanten av Kyoto, kjent for den utrolige bambusskogen dens. Om du har drømt om å vandre i en ekte bambusskog med bambus som strekker seg flere titalls meter i lufta finnes det ingen bedre plass.

Om det ikke var nok med den utrolige bambusskogen er det også mye annet spennende i Arashiyama. Her er det nemlig mange ulike shinto-helligdommer, templer og historiske plasser.

Om du besøker Kyoto under kirsebærblomstringen er for øvrig Arashiyama en nydelig plass for å oppleve dette også.

Arashiyama
Arashiyama i Kyoto. Foto publisert med tillatelse.

6) Ginkaku-ji

Ginkaku-ji, kjent som «sølvpaviljongen», er et tempel inspirert av Kinkaku-ji (som var nummer 2 på lista her). I motsetning til inspirasjonen sin er ikke Ginkaku-ji faktisk dekt i sølv.

Selv om tempelet i seg selv kanskje ikke er like slående som andre templer, er det hele området som gjør det vel verdt et besøk. Her er det vanvittig vakre naturområder, og det er utrolig fredelig å vandre rundt i parken rundt tempelet.

Ginkaku-ji
Ginkaku-ji i Kyoto. Foto publisert med tillatelse.

7) Overnatte i et tradisjonelt machiya

Et machiya er et tradisjonelt japansk hus i en egen Kyoto-stil. Disse skiller seg fra vanlige japanske hus ved at de ble bygget supersmale, men lange.

Grunnen til dette var enkelt nok at myndighetene krevde skatt basert på hvor mye gateplass hver bygning brukte. Så hvorfor ikke ha et 3 meter bredt hus som strekker seg 20 meter innover på tomta?

Disse machiya-husene fungerte som butikker i første etasje, og hjem i andre etasje og lenger bak i huset. Normalt bodde familien her og levde av å drive butikk.

I dag er mange av machiya-husene gjort om til gjesteværelser, og dette gir deg en helt unik mulighet til å oppleve tradisjonsrike Kyoto i et hus som faktisk er historisk!

Det er ikke verdens billigste overnattingssted, men jeg anbefaler å booke minst én natt i et machiya-hus. Stemningen her er noe helt for seg selv, så det er vel verdt prisen synes nå jeg. Så for min del er det absolutt blant de beste tingene å gjøre i Kyoto!

Machiya i Kyoto
Machiya i Kyoto. Foto: :利用者:Mariemon / CC BY-SA 3.0.

8) Nijo-slottet

Nijo-slottet var det gamle hjemmet til den første shogun-en i Edo-perioden i Japan. Slottet ble påbegynt allerede i 1603, men sto ikke ferdig før 23 år senere.

Edo-perioden er jo den meste kjente tidsperioden til Japan hvor føydalsamfunnet med samuraier var i beste velgående.

De fleste regner Nijo-slottet for å være det best bevarte slottet fra edo-perioden, og det er ett av veldig få byggverk som faktisk har overlevd så lenge.

Inne på området er det jo også selvsagt mye mer enn bare slottet; det er vakre hager og templer spredt rundt.

Nijo-slottet
Nijo-slottet. Foto publisert med tillatelse.

9) Kyoto Railway Museum

Er det noe Japan kan, så er det tog. Så hva er vel bedre enn å lære om japansk toghistorie når du trenger en pause fra all gåing i Kyoto?

Her er det over 50 ulike tog som er stilt ut, fra gamle damplokomotiv til hypermoderne tog vi bare kan drømme om her i Norge. Her får man mulighet til å se hvordan togene er bygd og hvordan de fungerer.

Å besøke et togmuseum høres kanskje ikke ut som noe som hører hjemme på listen over beste attraksjoner i Kyoto, men tro meg, du kommer til å bli positivt overrasket.

Det er enkelt å la seg fascinere og bli engasjert her, selv om man ikke i utgangspunktet synes tog er spesielt interessant.

Kyoto Railway Museum
Kyoto Railway Museum sin hovedinngang. Foto: Cheng-en Cheng / CC BY-SA 2.0.

10) Nishiki-markedet

Nishiki-markedet i Kyoto er en av byens beste turistattraksjoner, og absolutt et sted du må stikke innom når du er i Kyoto.

Her kan man få tak i utrolig mye spennende mat, og her er det street food for alle penga. Det er først og fremst fisk som er i fokus, men det er også mye annet spennende her.

Noen av de mest kjente tingene å kjøpe på Nishiki-markedet er håndlagde kniver, porselen og kjøkkenutstyr.

Det er likevel maten som er i fokus, og du finner mye spennende her uansett hvor kresen du er!

Om ikke annet er det i alle fall veldig spennende å gå nedover for å se hva bodene selger. Jeg kan garantere at du finner mye spennende du vil smake på!

PS. husk at det regnes som svært uhøflig å spise mens du går i Japan, så stå stille mens du spiser.

Nishiki Market
Nishiki Market i Kyoto. Foto: Hidehiro Komatsu / CC BY 2.0.

11) Keiserpalasset i Kyoto

Keiserpalasset i Kyoto (Kyoto Imperial Palace) var det offisielle keiserpalasset for keiseren av Japan frem til hovedstaden ble flyttet til Tokyo i 1868.

Her får man en sjanse til å oppleve utrolig historie ved å gå ved palasset som ble brukt for flere hundre år siden. For kort tid siden måtte man ha en guide for å få lov til å besøke palasset, men nå kan alle komme der på eget initiativ.

Som med andre palass er det utrolige hager rundt palasset, og det er vel verdt en tur innom uansett om du er interessert i gammel, japansk historie eller ei.

Ellers er arkitekturen noe for seg selv. Palasset er riktignok rekonstruert (som så mye er i Japan), da det brent ned i 1855.

Keiserpalasset i Kyoto
Keiserpalasset i Kyoto. Foto: Wikiwikiyarou / CC BY 3.0.

12) Kyoto Nasjonalmuseum (Kyoto National Museum)

Kyoto Nasjonalmuseum er en av Japans eldste museer, og én av fire nasjonalmuseer i landet.

På Kyoto Nasjonalmuseum kan man se ulike utstillinger, og det er både kunst, håndverk og arkeologiske utstillinger der. Her får du med andre ord sjansen til å oppleve noe av Japans beste kunst samtidig som du også får en innføring av landet historie.

I motsetning til så mye i Kyoto er nasjonalmuseet faktisk nesten helt nytt, og har et relativt moderne design (i alle fall når man sammenligner det med de andre turistattraksjonene i Kyoto)

Dersom du er interessert i kunst er dette en «no brainer». Det er bare å stikke innom for å kose seg med kunst i noen timer. Inngangsprisen er bare 700 yen, og gir tilgang til museet og en vakker hage på baksiden.

Kyoto nasjonalmuseum
Kyoto nasjonalmuseum. Foto: inunami / CC BY 2.0.

13) Slapp av i et onsen i utkanten av Kyoto

Ingen tur til Japan er komplett uten å tilbringe litt tid i et onsen. Dette er et slags bad som kommer fra naturlige varmekilder, og det finnes både private onsen så vel som offentlige «svømmehaller».

Det er ingen naturlige varmekilder inne i Kyoto, så du må regne med å sitte rundt en halvtime til en time på toget for å komme til et god onsen-landsby.

Den mest populære onsen-landsbyen utenfor Kyoto er Kurama, en bitteliten landsby som er kjent for to ting: onsen og vakker natur.

Det er bare en halvtime med tog fra Kyoto til Kurama, og hvis du er ute etter en natt på et ryokan (onsen-gjestgiveri) er det vel verdt å vende nesa mot denne lille landsbyen.

Les mer om onsen her.

PS. om du finner et onsen inne i Kyoto er det ikke et ekte onsen. For å være et ekte onsen må det varme vannet komme fra naturlige kilder, som ikke finnes inne i byen. Men for mange av oss er det jo helt OK med oppvarmet onsen også, så det kan fungere fint hvis du bare vil slappe av med et varmt bad.

Et privat onsen
Et privat onsen. Her fra Nishimuraya Kinosaki Onsen. Foto: Nishimuraya Kinosaki Onsen / CC BY 2.0.