Manga: Japanske tegneserier

Manga er det japanske ordet for japanske tegneserier, og denne typen litteratur er svært populær i Japan. Faktisk holder manga omtrent samme plass i det japanske samfunn som bøker gjør i vestlige samfunn, og både store og små leser manga.

Mange tror at manga kun er forbeholdt små barn slik som Donald-bladene her i Norge, men det er faktisk helt feil. Det finnes mange mangaforfattere som produserer mangabøker for voksne med et dypt plott og spennende historie.

Manga-blader selges som varmt hvetebrød i Japan, og vanligvis publiseres det en ny utgave hver uke. Da kan man følge historien fra uke til uke, eller vente til samlerutgaven slippes når historien er komplett.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på alt som har med manga å gjøre, fra dets plass i det japanske samfunn til hvordan det har påvirket kulturen her hjemme i Norge.

PS. husk at anime er noe annet fra manga. Manga er tegneserier (som Donald-blader) mens anime er tegneserier du ser på TV.

Manga
Manga-samlebok.

Moderne manga

Moderne manga er typisk preget av action og spennende historier, men det trenger ikke alltid å være tilfellet. Det finnes manga i alle slags kategorier, fra rolige kjærlighetshistorier til mangaer om mer dagligdagse problemer.

Det er likevel de actionfylte mangaene som regnes som de mest populære, og det folk flest tenker på når det hører ordet.

I dag kommer manga i ekstremt mange ulike kategorier. Manga-skapere har spesialisert seg på nisjer, og det finnes noe for enhver smak uansett alder og kjønn.

Dersom du er ute etter klassiske kjærlighetsfortellinger bør du se etter de som heter shōjo . Dette er japansk for tenåringsjente, og denne mangaen kan minne mye om manga-varianten av tenåringsromansefilmer som er så populære.

Eller kanskje du heller vil ha en såkalt «slice of life»-mangaer? Her følger man relativt normale mennesker i ulike situasjoner, og det er aldri et stort plott hvor hele verden trues.

Men om du bare vil ha karakterfokusert action er det tusenvis av serien å velge mellom. Disse er de mest populære av alle!

Akira er en populær manga.
Akira er en populær manga.

Mangaens plass i det japanske samfunnet

Manga har en spesiell plass i det japanske samfunn. Det er jo den mest dominante formen for litteratur i landet, men samtidig er blir det ikke sett på høykultur på samme måte som bøker gjør i vestlige land.

Det er først og fremst barn, ungdom og unge voksne som leser mest manga, og det er på en måte en slags forventning om at man slutter eller begrenser det sterkt når man blir voksen og får jobb og familie.

Voksne som bruker mye tid og penger på manga blir ofte sett litt ned på i det japanske samfunn, samtidig som det også er svært mange som vier store summer og mye tid til å lese alle seriene de følger med på.

Bokhylle med manga
Bokhylle med manga.

Manga og anime har også vært viktig i å forme populærkulturen i Japan. Her er det karakterene fra kjente mangaer som er de store folkeheltene, ikke de fra Marvel-universet slik som her hjemme.

Sentrum for denne manga-kulturen finner vi i Akihabara-distriktet i Tokyo. Her er det hundrevis av butikker som alle har spesialisert seg på å selge figurer, utstyr og andre ting relatert til manga og anime.

Akihabara i Tokyo
Akihabara i Tokyo.

De mest kjente mangaene

Manga er ikke like kjent som anime her i Norge, og ingen av de mest kjente mangaene i verden er navn alle og enhver kjenner til. (I motsetning til animens Pokémon eller Min nabo Totoro).

Flere av manga-verkene er likevel kjente nok til at jeg tipper de aller fleste har hørt om minst et par stykker, selv om de kanskje ikke vet så godt hva de faktisk handler om.

Her skal vi se litt nærmere på de fire mest populære manga-seriene i Japan og resten av verden.

1) One Piece

One Piece begynte i 1997, og har rukket å komme i nesten 100 volumutgaver som har solgt over 470 millioner kopier! Serien handler om Monkey D. Luffy, en pirat som seier rundt i verden for å finne den ultimate skatten «One Piece».

One Piece-figur
One Piece-figur.

2) Death Note

Death Note handler om Light Yagami som finner en mystisk bok. Når han skriver et navn i boka dør denne personen, og han kan til og med spesifisere hvordan personen skal dø.

Dette fører til at Light utviklet et slags gudekompleks hvor han prøver å utrydde alle kriminelle i verden, samtidig som han må unngå at han selv blir oppdaget.

Dette er en klassisk katt og mus-fortelling hvor han hele tiden prøver å ligge ett steg foran etterforskerne, ledet av den mystiske L.

Death Note
Kopi av Death Note-boka fra mangaen.

3) Naruto

Naruto er også en av verdens mest populære manga-serier, og har publisert over 72 volum og 700 kapitler gjennom årene. I Naturo følger man hovedkarakteren Naruto. Han er en ubrukelig ninja, men som gradvis blir bedre gjennom serien.

Ikke bare er Naruto populær i manga-format, men det er også en veldig populær TV-serie med samme navn som er basert på det samme premisset.

4) Dragon Ball

Da jeg vokste opp på 90-, og 2000-tallet var Dragon Ball veldig populært, og det har absolutt preget populærkulturen rundt om i hele verden. I Dragon Ball følger man hovedkarakteren Son Goku i hans søken på disse Dragon Ball-ene.

Målet er å samle alle 7 for å få oppfylt et ønske, men det er ikke så lett som man skulle tro. Gjennom årene følger man Goku fra han er et lite barn til han selv får barn, og oppfølgeren Dragon Ball Z er nesten like kjent som originalserien.

PS. Dragon Ball er faktisk oversatt til norsk, så dette er en av ganske få manga-serier som finnes på norsk.

Figur av Goku fra Dragon Ball
Figur av Goku fra Dragon Ball.

Hvem er målgruppen for manga?

Det finnes manga for enhver målgruppe, og både voksne og barn leser det.

Manga for små barn heter kodomomuke, og inneholder små og enkle historier som barn kan følge med på – nesten litt som vanlige barnebøker her i Norge.

Det er ingen tvil om at det er ungdommer og folk i 20-årene som er den viktigste målgruppen for manga. Her finnes det et helt enormt utvalg, og «alle» i denne aldersgruppe leser manga. Det er mer utbredt med manga hos unge gutter enn jenter, men det har også blitt veldig normalt at jenter leser manga. Som nevnt ovenfor finnes det egne manga-kategorier rettet mot jenter og unge kvinner.

Det er ikke så vanlig at voksne leser manga, og det er litt uglesett av resten av samfunnet. Spesielt hvis det er mer enn bare en liten hobby.

Men når det er sagt finnes det mye manga rettet mot både voksne menn og kvinner, og det er ikke noe problem å finne manga som er ment for godt voksne personer.

Mangablader
Mangablader.

Slik kan du kjøpe manga i Norge

Manga har jevnlig steget i popularitet utenfor sitt hjemland i Japan, og de fleste kjente manga-serier er nå å finne på engelsk. Det er stort sett kun samleutgavene med komplette historier som oversettes og selges i vestlige land, ikke enkeltnumre av bladene.

I Norge finnes det flere steder du kan kjøpe manga. Den største aktøren av manga i Norge er Outland. De importerer veldig mye spennende manga, og har både klassikere og et stort utvalg av mindre kjent manga. Dette er en god start for alle som er interessert, og du kommer garantert til å finne noe interessant i nettbutikken eller en av de fysiske butikkene deres.

Dersom du ikke finner det på Outland er det stor sjanse for at du må importere det selv via en amerikansk eller britisk nettbutikk. Det er mange ulike nettbutikker som har spesialisert seg på japanske tegneserier, og det er dessuten mulig å få tak i det meste hos Amazon.

Ellers kan det være litt manga å finne hos noen nettbutikker. For eksempel kan du se utvalget av manga hos Adlibris her, eller hos CDON her. Her har du ikke verdens største utvalg, men du får tak i det mest kjente i alle fall.

Det kan også være mulig å bestille det via norske bokforhandlere, så ta en tur til din lokale bokforretning for å høre om de kan bestille inn noe for deg.

Manga-butikk i Tokyo
Manga-butikk i Tokyo. Utvalget i Norge er neppe like godt, men det er ikke umulig å få tak i manga her hjemme heller.

Slik leser du manga

Når du har fått kjøpt din første manga er det bare å begynne å lese. Men er det ikke noe rart med boka når man leser den som vanlig? Jo, manga må jo leses på en helt spesiell måte!

Manga-bøker leses «feil vei» i forhold til vanlige bøker, så slå opp på det vi nordmenn tenker på som siste side for å begynne å lese fra starten.

Selve teksten leses fra høyere til venstre (også omvendt av vanlige bøker). Start oppe i høyre hjørne på hyre dobbeltside, og les ned én og én linje. Når du er i bunnen av høyre dobbelside leser du videre på høyere side på toppen av venstre dobbeltside.

Det høres kanskje litt komplisert ut, men man blir raskt vandt til å lese på denne måten. En annen måte å forklare det på er at du må lese hele boken omvendt av vanlige bøker. Verre er det faktisk ikke.

Manga-bøker i en vinduskarm
Manga-bøker i en vinduskarm.

Mangaens opprinnelse

Manga ble trolig laget allerede på 1100-tallet i Japan, men det var ikke før på 1800-tallet at moderne manga ble til. Da begynte flere kunstnere å publisere disse tegneserielignende fortellingene som ble utgitt over tid, og de ble en stor suksess med det samme.

En av de som brukte ordet manga først var den kjente kunstneren Katsushika Hokusai. Han er mest kjent for å ha laget «Den store bølgen ved Kanagawa«, men utga også 15 volum av sin egen manga-serie på 1800-tallet.

De gamle manga-seriene hadde ikke actionfylte plott på samme måte som nåtidens manga, og utviklingen dit har vært en gradvis prosess gjennom de siste hundre årene.

Spørsmål og svar om manga

Utgis det manga på engelsk?

Det meste av den populære mangaen utgis på engelsk, så det er ikke noe problem å få tak i engelske versjoner av de kjente verkene. Om du derimot skal ha noe veldig spesialisert kan det hende at du må lære deg de japanske alfabetene.

Hvilken manga bør man lese først?

Det er ingen gode fasitsvar på hvilken manga som bør være den første man leser. Start med et volum av en serie som virker spennende for deg, så kan du selv vurdere om du ønsker å fortsette på den eller prøve noe nytt. Det er helt vanlig å prøve noen utgaver av ulike serier for å finne en som passer deg.