Om aldersgrenser i Japan

Når man skal reise til et annet land har man andre lover og skikker man må forholde seg til, og dette gjelder også i aller høyeste grad når man skal reise til Japan. Det er jo mange ungdommer som drømmer om å ta en tur til Japan for å utforske den vakre naturen eller virre rundt i Tokyo, men hvor gammel må man egentlig være for å gjøre ting i Japan? La oss se nærmere på aldersgrenser i Japan!

Tradisjonelt sett regnes man som voksen når man fyller 20 år i Japan, og når man fyller 20 år er man kulturelt sett voksen. Denne 20-årskulturen er ganske lik på hvordan vi i Norge ser på 18 år som den voksne alderen. Samtidig er det litt ulike aldersgrenser for ulike aktiviteter, som vi skal se på i mer detalj nedenfor.

Aldersgrense for å kjøre bil i Japan

De fleste som ferdes rundt om i Japan benytter seg av det ypperlige togtilbudet i landet, men hvis man vil ha en spesiell opplevelse kan man vurdere om man skal leie en bil for å farte rundt. Aldersgrensen for å kjøre bil i Japan er 18 år.

I tillegg trenger du et internasjonalt førerkort etter Genèvekonvensjonen av 1949. Dette bestiller du via for eksempel NAF, og krever selvsagt at du har et normalt, norsk førerkort for å få.

Husk at man kjører på den venstre siden av veien i Japan (som i England), så kjøringen der kan fort by på litt problemer for oss som er vandt til å kjøre på høyre side. De færreste som reiser til Japan tar seg nok bryet med å skaffe en leiebil, men om du har et internasjonalt førerkort har du i alle fall muligheten.

Trafikk i Kyoto
Trafikk i Kyoto på kvelden. Foto publisert med tillatelse.

Aldersgrense for å reise alene og bo på hotell i Japan

Det er ingen faste aldersgrenser for å reise alene til Japan, og de fleste hoteller godtar at mindreårige bor alene på hotell. Det er mange 17, 18 og 19-åringer som har reist alene til Japan uten problemer, og i de aller fleste tilfellene går dette helt knirkefritt.

Hoteller og andre overnattingssteder har anledning til å sette egne aldersgrenser dersom de ønsker det, så hvis du er under 18 år ville jeg anbefalt å tatt kontakt med hotellet før du booker et rom for å forsikre deg om at det går greit.

Om du er mellom 18 og 20 år vil det i 99 % av alle tilfeller være helt greit å bo på hotellet selv om du teknisk sett er under den myndige alderen i Japan.

Når det kommer til andre ting enn hotellet, er det også stort sett ikke noe problem om man er under 20 år. Man kan fint kjøpe billetter til buss og tog, og gjøre det aller meste som landet tilbyr deg som turist.

Et ryokan i Yamagata i Japan
Et ryokan i Yamagata i Japan. Foto publisert med tillatelse.

Aldersgrense for å kjøpe alkohol og tobakksprodukter i Japan

Når man er i Japan vil man kanskje prøve seg på litt sake, lokal vin eller andre alkoholholdige produkter, men alkohollovene i Japan er faktisk ganske ulike fra andre land. Og hva skal man gjøre når man går tom for tobakk fra taxfree-butikken?

Aldersgrensen for både alkohol og tobakk er 20 år i Japan. Dette gjelder uansett hvor man kjøper det, og du må være 20 år for å få kjøpt alkohol på både butikken, utesteder eller på restauranter. Det er normalt at man blir bedt om legitimasjon hvis man ser ut som man er under 20 år gammel, så det kan være greit å ha med seg passet sitt hvis man er rett over aldersgrensen.

Det finnes automater som selger både alkohol og tobakk, men disse krever at man har et spesielt kort, så turister kan ikke bruke disse.

Ulike typer sake
Ulike typer sake. Foto publisert med tillatelse.

Aldersgrense for å leie leilighet i Japan

Loven som regulerer hvor gammel man må være for å leie en leilighet i Japan sier at man må enten være 20 år gammel, eller ha tillatelse fra foreldre. Dette kan gjøre det litt utfordrende for studenter som reiser til Japan for å studere før de har fylt 20 år, men loven i seg selv er ganske fleksibel, så med hjelp fra universitetet kan man fint få hjelp til å ordne dette. Et dokument fra skolen eller universitetet kan være nok til å få utleier til å fravike fra denne aldersgrensen, så det er sjeldent et faktisk problem.

Les mer: Slik leier du en leilighet i Japan.

Japansk leilighet
En typisk stue i en japansk leilighet. Foto: Karl Baron / CC BY 2.0.

Aldersgrense for spillsentre og karaokebarer

Det er drøssevis av spillsentre i storbyene i Japan hvor man kan putte mynter på spill for å spille en runde med et spill, eller prøve ting som å manøvrere en klo for å fange en bamse. Disse har blitt sjeldne her hjemme i Norge, men elver i beste velgående i Japan. Aldersgrensen for spillsentre er slik at det er åpent for alle frem til 18:00, og deretter er det 16 års aldersgrense. Selv ikke barn med følge av voksne får komme inn etter klokka seks. Dette gjelder kun for spillsentre hvor man kan prøve spill for moro eller vinne premier som bamser og småtterier, mens for spillsentre hvor man kan vinne penger er det 18 års aldersgrense døgnet rundt.

På karaokebarer er det omtrent samme regler. Her kan alle komme inn før klokka 18:00, så er det 16 års aldersgrense frem til 22:00, og deretter er det typisk enten 18 eller 20 års aldersgrense. Det kan være spesielle regler for noen karaokebarer, spesielt der hvor det serveres alkohol.

Dōtonbori i Osaka
Dōtonbori i Osaka er et godt sted å starte hvis du skal prøve en super karaokebar. Foto: Benh Lieu Song / CC BY-SA 2.0.