Hvordan opprette bankkonto i Japan

Dersom man skal oppholde seg i Japan over tid, enten som student eller arbeidstaker, er det fornuftig å opprette en japansk bankkonto. Denne lar deg få lønn, sette inn penger og ta ut penger, og så lenge du er i landet som boende er det noe du bør skaffe deg.

Det kan være litt utfordrende å få opprettet en japansk bankkonto, men med et residence card er det ingenting som stopper deg fra å lage en bankkonto i de fleste banker rundt om i Japan.

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan opprette en bankkonto i Japan, hvorfor du bør gjøre det, og hvordan du bruker bankboken du får utdelt sammen med bankkontoen din.

Minibanker i Japan
Minibanker i Japan. Foto: Katamakura / CC BY-SA 3.0.

Opprett en bankkonto i Japan hos Japan Post Bank

De fleste som bor i Japan i en kort periode eller er der som studenter oppretter bankkontoen sin i Japan Post Bank (ゆうちょ銀行). Grunnen er enkelt nok at man kan opprette bankkontoen i Japan på det lokale postkontoret, så man trenger ikke å booke en time i en bank hvor de trolig kun snakker japansk for å få opprettet kontoen.

Dette er kanskje ikke den beste banken for deg som har tenkt å etablere deg permanent i Japan, og ønsker både lån til hus og ulike sparekontoer, men for midlertidige boende er den god nok til å skaffe deg et OK bankkort og en bankbok.

For å opprette en bankkonto i Japan Post Bank kan du gå inn på de engelsk nettsidene deres. Der er det et skjema du kan fylle ut for å opprette bankkonto i Japan, og her får du både hjelp og selve skjemaet på engelsk. Så da er det ganske mye enklere for deg som ikke er flytende i japansk ennå.

Når skjemaet er fylt ut og printet ut må du ta det med en til Japan Post Bank. Disse ligger sammen med postkontoret, og finnes i så godt som alle byer og tettsteder. Ta med deg residence card, passet ditt, et godkjent hanko-stempel som du bruker til å signere med, og eventuelt student-ID om du studerer ved universitetet.

Det er mulig å få utlevert det samme skjemaet om du bare stikker innom Japan Post Bank, så du må ikke nødvendigvis printe ut papirene selv. Men siden det er veileder på engelsk er det ofte litt enklere å gjøre det over nettet selv.

Etter at du leverer fra deg de signerte får du et bankkort og en bankbok. De bruker fortsatt disse bankbøkene i Japan, men de kommer jeg tilbake til lenger nede i artikkelen.

Japan Post Bank og Japan Post
Japan Post Bank og Japan Post. Foto: Alpsdake / CC BY-SA 4.0.

Opprette bankkonto i en annen japansk bank

Det er jo mange andre banker i Japan, og det er stort sett fritt frem for å opprette en konto i hvilken som helst av disse så lenge du har et residency card. Noen av de mest populære bankene som finnes i storbyene er Shinsei Bank, The Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, Sumitomo Mitsui Banking Corporation, Mizuho Bank og Citibank.

Bankene er som regel åpne fra 9 til 15, og pleier å forvente at du booker en avtale. Det er ingen garanti for at de snakker engelsk når man skal opprette bankkontoen, så det kan være en fordel om du kan ta med en japansk venn til møtet.

Det er verdt å merke seg at man typisk kun kan ta ut penger fra minibanker fra samme bank som man selv har, så det er fornuftig å velge en bank du vet har minibanker i nærheten av de områdene du pleier å være.

Om japanske bankbøker

I Japan er det vanlig å ha både et bankkort og en bankbok, og du får begge disse utdelt når du oppretter en bankkonto i en hvilken som helst bank i landet. Denne boken fungerer som en måte å ha oversikt over saldoen din på, og oppdateres etter hvert som du bruker.

Selve boken kan puttes inn i minibanker, så oppdateres den automatisk. Du trenger altså ikke å skrive selv, for den nye informasjonen printes rett inn i boken. Så hvis du har glemt bankkortet kan du bruke bankboken i en minibank for å ta ut penger.

Ellers er det som regel nødvendig med bankboken på steder hvor man lager økonomiske forpliktelser, som hvis du skal ha et medlemskap på et treningssenter, kjøpe et telefonabonnement eller lignende.

I faktiske butikker kan man ikke bruke bankboken, men må heller bruke bankkortet eller kontanter. I Japan er det jo relativt sjeldent å bruke bankkort når man handler, og det er mer utbredt å bruke kontanter til handel, og bankbok eller bankkort for å ta ut penger fra minibanker.

Trenger man en japansk bankkonto?

Dersom du har planer om å være i Japan for å jobbe eller studere er du helt avhengig av å få deg en japansk bankkonto. Dette er noe alle boende bør ha, men som turister selvsagt ikke trenger å tenke på.

Uten en japansk bankkonto kan du få problemer med å leie leilighet i Japan, bli ansatt til en jobb, få betalt regninger og lignende. Det er rett og slett et krav til å overleve i det daglige livet.