Geisha: Hva en geisha er, og hvordan du kan se en i Japan

En geisha er en profesjonell underholder som jobber på eksklusive tehus. De lever et helt spesielt liv, og få yrker har like mange myter og misforståelser rundt seg som geishaene.

Det er mange måter å beskrive en geisha på. Noen foretrekker ord som mystisk, andre tenker på elegant, mens andre igjen tenker på ord som vakker eller spennende.

Men hva er det egentlig en geisha gjør, hvor jobber de, og hvordan er en hverdag for en japansk geisha?

I denne artikkelen skal vi se forbi mytene og ryktene, og ta en nærmere titt på hva en geisha faktisk er, og hva det ikke er i dagens samfunn.

Geisha i Gion
Geisha i Gion i Kyoto. Foto publisert med tillatelse.

Gaishaen i dag

Mange tenker at geishaer er noe som tilhører fortiden, men som mye annet i japansk tradisjon, er tradisjonen fortsatt i beste velgående. Mange byer har geishaer, men de aller fleste finnes i dag i Gion-distriktet i Kyoto.

I Gion er det fortsatt fem hanamachier, distrikter som inneholder boligen til geishaene (okiya) og arbeidsplassen hvor de underholder (ochaya, som regel omtalt som et tehus på norsk).

Det anslås at det er rundt 10 000 geishaer igjen i Japan, men tallet er synkende, for som med så mye annet er ikke den yngre generasjonen like interessert i de gamle tradisjonene som tidligere.

Geisha som fremfører.
En geisha som fremfører.

En geisha jobber egentlig bare med å underholde kunder. De har lang opplæring i å få kunder til å føle seg avslappet og komfortable, og underholder ved å holde samtaler, spille spill eller fremføre ulike ritualer for de besøkende.

De fleste ser på geishaer som kunstnere og fremførere.

Arbeidsdagen til en vanlig geisha begynner rundt klokken 16.00, og varer til langt på natt. Typiske arbeidsoppgaver er å holde teseremonier, fremføre teater, sang og dans, og å snakke med gjester.

Mesteparten av arbeidet foregår i disse ochaya-husene hvor kunder deltar på te- og middagsselskap i plenum, men mot kvelden er det mer vanlig at geishaene jobber med grupper eller alene med klienter.

Utdannelse for å bli geisha

Det tar lang tid å bli en ekte geisha, og som regel begynner utdannelsen når man er rundt 15 år gammel. Tradisjonelt begynte jenter utdanningen mye tidligere, men i moderne tid er nedre aldergrense satt til 15 år.

De første årene under utdannelse til å bli en geisha jobber jentene som en maiko. Dette er en slags lærlingstilling hvor maikoen får en «storesøster» som er en fullverdig geisha. Hun følger etter henne på jobb, og jobber med å kopiere henne så godt hun kan.

En maiko får også utdanning og opplæring mens hun skygger geishaen sin, og på dagtid må hun lære seg tradisjonelle underholdningsbidrag som å spille instrumenter, å bli flink til å snakke med kunder, og andre ferdigheter hun trenger.

Etter 4 – 5 år kan maikoen selv bli utnevnt til en fullverdig geisha.

Man kan se forskjell på en maiko og en geisha ved at maikoen ikke bruker parykk, typisk har mer fargerik kimono, og har rød eller rosa øyebryn.

Maikoer
Maikoer.

Slik kan du se en ekte geisha når du er på ferie i Japan

De fleste store, japanske byene har geishaer, men over 90 % av alle geishaene hører til i Gion-distriktet i Kyoto. Så hvis du vil se en geisha bør du vende nesa mot Kyoto!

De fleste turister som ser en geisha gjør det ved å møte på en på vei til eller fra jobb. Ved å vandre i Gion-distriktet er det faktisk nokså stor sjanse for at du støtet på en geisha, spesielt på kveldstid.

Så hvis du virkelig ønsker å se en uten å bruke store summer penger, er det bare å ta seg noen lange gåturer rundt i Gion, gjerne etter klokka ti på kvelden.

Dersom du møter på en geisha anbefales det å holde litt avstand og vise respekt. Dette er mennesker som faktisk er på vei til jobb, og de synes ikke det er noe moro å være en turistattraksjon. Så vis respekt, hold avstand, og knips heller et bilde fra et stykke unna.

Les mer: Det beste å gjøre i Kyoto.

Geisha
Geisha.

Se geishaen fremføre på et ochaya

Det er også mulig å se en geisha fremføre som turist, selv om det primært er japanere som er målgruppen deres. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at geishakulturen er spennende for mange utenlandske turister, og flere av tehusene er åpne for turister.

Om du vil oppleve en geishafremføring som turist anbefaler jeg å delta på en teseremoni eller på en fremføring. Teseremoniene fungerer ved at geishaen serverer te og underholder gjestene. Det er ikke så lett å delta skikkelig uten å kunne japansk, da alt foregår på japansk, men noe får man jo ut av det.

Noen av tehusene i Kyoto har daglige fremføringer som alle og enhver kan delta på, nesten som et teater. Her er det bare å kjøpe en billett for å se geishaen fremføre tradisjonelle, japanske stykker.

Ofte er det maikoer som fremfører for turister og andre gjester som ikke er medlem av ochayaen, og gjør dette som en del av treningen sin for å mestre alle de ulike kunstene de må lære seg.

Geisha
Geisha.

Eksklusive tehus

En del av tehusene (ochayaene) har ganske strenge regler for hvem de godtar, og man må i utgangspunktet ha en invitasjon for å kunne delta. Den gjennomsnittlige japaner kan bare drømme om å få en slik invitasjon, og ofte er invitasjoner forbeholdt nære slektninger eller samarbeidspartnere på arbeidsplassen.

De enkleste og mest åpne tehusene godtar at kundene blir godkjent via en rask sjekk før man kommer inn, så det er ikke lenger noe krav om å være medlem eller noe sånt.

Det er derimot noen ochayaer som holder fast ved tradisjonen om at de kun er åpne for medlemmer.

Aller mest ekstremt av disse er Ichiriki Chaya, det meste eksklusive av alle ochayaene. Her må man få personlig invitasjon fra en annen gjest, noe som vanligvis ikke skjer i det hele tatt. Det sies at medlemskapene går i arv, og det er ekstremt vanskelig å få et nytt medlemskap uten å ha nær familie som allerede er medlemmer. I tillegg må man regne med å betale minst 500 000 yen (35 000 norske kroner) for å delta på en kveld der, så dette er eksklusiv moro for de aller rikeste.

Inngangen til Ichiriki Chaya
Inngangen til Ichiriki Chaya, som kanskje er verdens mest eksklusive ochaya for geishaer. Foto: jit bag / CC BY 2.0.

Spørsmål og svar om geishaer

Hvor mye koster det å se en teseremoni med en geisha?

En teseremoni hvor en geisha underholder og gjennomfører seremonien koster typisk rundt 15 000 til 20 000 yen per person. Dette er da snakk om rundt en tusenslapp omregnet til norske kroner.

Hvor kan man dra på en teseremoni med en geisha?

Det eneste stedet å oppleve en teseremoni med en geisha for turister er i Gion i Kyoto. Der er det noen få tehus som er åpne for turister.

Kan man se en geisha gratis?

Det er ikke mulig å se et geishashow gratis, men det er absolutt mulig å støte på en geisha på vei til eller fra jobb i Gion-distriktet i Kyoto. Dette har blitt en populær turistattraksjon, men hold avstand og vis respekt til geishaene om du møter en.

Kan man booke et privat møte med en geisha?

Det er mulig å booke private møter med geishaer, men før man gjør det anbefales det å være flytende i japansk og ha en god forståelse av kulturen. Dette er ikke en «turistattraksjon».

Hva er en «geiko«?

Geiko er det lokale navnet på en geisha i Kyoto.