Japan åpner for turister igjen 11. oktober 2022

Etter 2,5 år med stengte grenser som følge av pandemien er det endelig klart at Japan åpner for turister igjen den 11. oktober 2022. Fra og med denne datoen åpner landet for masseturisme omtrent som før pandemien kom.

I perioden frem til dette trengte man et visa for å komme inn i Japan, og det var strenge regler for hvem som kunne få disse. Til å begynne med var det helt utelukket å gi turister visa, men på våren 2022 ble reglene litt myket opp.

Da var landet åpent for turister, men kun de som var en del av en gruppereise med en turoperatør.

Det var derimot ikke før i oktober 2022 at Japan åpner som vanlig, og har nå visafri reise på samme måte som før pandemien.

Shibuya i Tokyo
Shibuya i Tokyo.

Covid-regler som gjelder i Japan fra 11. oktober 2022

Fra og med 11. oktober 2022 kan borgere som har visumavtale med Japan reise til Japan i opptil 90 dager visafritt. Dette gjelder også norske borgere.

Så nå er det bare å booke en reise til Japan som du ville gjort før pandemien, og begynne å utforske Tokyo, vandre gatelangs i Kyoto, utforske de tradisjonelle landsbyene rundt om i landet, bade et i onsen, eller oppleve den unike snøfestivalen i Sapporo.

PS. om du ikke er norsk statsborger kan det gjelde andre regler for deg.

Japan åpner for turister, og det er nå mulig å reise til steder som Kyoto igjen!

Japan var åpent for turister fra mai 2022, men kun for gruppereiser

På våren 2022 åpnet Japan landet for turister, men med strenge begrensninger. Man kunne ikke bare sette seg på et fly og reise til Japan for å feriere i landet, men måtte reise på en godkjent gruppetur via en turoperatør.

Det betydde at man måtte forholde seg til å gjøre alt i grupper, og alt måtte organiseres via en reiseleder.

Dette var OK for noen, men samtidig var det mange som følte at dette ikke ga en skikkelig Japan-opplevelse som de var ute etter. Og jeg skjønner det godt, for det er ikke det samme å vandre i store reisegrupper som å utforske landet for seg selv eller med noen venner.

I tillegg ble det satt sterke begrensninger på hvor mange turister som kunne besøke landet.

Disse sterke begrensningene førte til at svært få faktisk besøkte Japan, og selv den strenge kvota på antall turister ble aldri i nærheten av møtt.

Itsukushima er en verdenskjent torii-portal i Hiroshima
Itsukushima er en verdenskjent torii-portal i Hiroshima.

Hvorfor Japan har vært strenge med å åpne landet for turister

De fleste land har hatt nokså åpne grenser i lang tid allerede, og vi nordmenn har jo kunnet reiser til de fleste land i Europa i minst et halvt års tid. Så hvorfor har Japan ventet så lenge med å åpne landet for turister?

Grunnen ligger i at myndighetene har blitt veldig sterkt kritisert for å ikke å pandemien alvorlig nok (selv om Japan har hatt et veldig lavt dødstall sammenlignet med antall innbyggere), og det å holde grensene stengt for turister har vært en viktig del av imaget om at de tar pandemien seriøst, selv om pandemien har vært på vei til å bli ferdig i lang tid nå.

Det at Japan åpner for turister betyr at landet ser på seg selv som trygge på at pandemien er så godt som over. Og det er ikke så rart, for i Japan har over 90 % av alle personer over 65 år tatt minst 3 doser med vaksine, så den eldre delen av befolkningen regnes for å være godt beskyttet mot sykdommen.

Kawaguchiko-innsjøen med Fuji i bakgrunnen
Kawaguchiko-innsjøen med Fuji i bakgrunnen. Foto: Midori / CC BY 3.0.

Japan åpner for turister nå, men hold deg oppdatert på nye info!

Det er viktig å huske at nettsider som denne og andre Japan-nettsider ikke nødvendigvis alltid har full kontroll over restriksjoner, begrensninger og helt oppdatert informasjon til enhver tid.

Jeg anbefaler derfor alle å gå til Regjeringen sin reiseinformasjon for Japan, og nettsidene til den japanske ambassaden i Norge.

Disse to nettsidene er det som bør sees på som offisiell informasjon, og du bør alltid forholde deg til deres info fremfor det du leser på blogger og nettsider.

Dersom du er usikker på hvilke regler som gjelder er det også fint mulig for privatpersoner å ta kontakt med ambassaden til Japan for å få konkrete og personlige råd.

Så da mangler det bare å avslutte med å ønske deg god tur til Japan!