Snøfestivalen i Sapporo

Sapporo er den nordligste storbyen i hele Japan, og fungerer som hovedstaden på øya og prefekturet Hokkaido. Selve byområdet er hjem til omtrent 2 millioner mennesker, men det er en ganske uvanlig by å reise til som turist. Dette endrer seg derimot når det er tid for snøfestivalen i Sapporo, for denne spesielle festivalen trekker til seg over 2 millioner besøkende i løpet av den uken den varer!

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan snøfestivalen i Sapporo utspiller seg, hva du kan forvente når du reiser dit, og ikke minst hva du bør tenke over før du booker deg en flybillett til byen for å delta på denne helt spesielle festivalen.

Sapporo snøfestival
Sapporo snøfestival. Foto: t-konno / CC BY-SA 3.0.

Kort fortalt er snøfestivalen i Sapporo en hel ukes lang festival hvor det stilles ut mellom 300 og 400 ulike isstatuer i byen. Her kan alle komme for å se på statuene som har helt vanvittige detaljer. I løpet av festivalen settes hele Sapporo i en slags festmodus, og det er boder som selger småtterier, drikke og enkel mat rundt på området.

Som man sikkert skjønner er det god stemning og mye liv. Når det tross alt er snakk om flere millioner mennesker som reiser dit for å se på isskulpturene blir det både folksomt og trangt, og tidvis lange køer.

Selve snøfestivalen skjer på tre områder rundt i Sapporo; Odori-parken, Susukino og Tsu Dome. Hovedutstillingen er riktignok i Odori-paken, så det er her du ser de kuleste og beste skulpturene. Parken ligger sentralt til midt i Sapporo.

Susukino ligger også sentralt til, og er ett togstopp unna Odori-parken. Tsu Dome er derimot litt i utkanten av byen, og byr på mer rolige omgivelser som er myntet på familier med barn. Her er det også snøsklier og annen moro for barna. Selv om det ligger et stykke i utkanten er det enkelt å komme seg dit, for det går shuttlebusser fra Odori-parken for 300 yen omtrent hvert 20. minutt.

Sapporo snøfestival
Sapporo snøfestival. Foto: t-konno / CC BY-SA 3.0.

Kunstverkene som er med på snøfestivalen i Sapporo er laget av kjente kunstnere fra hele verden. Ulike lang kan delta med sine egne skulturer, noe som har ført til at man ofte ser kjente bygninger eller ikoner fra ulike land over hele verden. Norge har deltatt flere ganger.

Les også: 13 unike vinteropplevelser i Japan.

Isstatue fra snøfestivalen i Sapporo
Isstatue fra snøfestivalen i Sapporo. Foto publisert med tillatelse.

Den beste utsikten for å se snøskulpturene

Hvis du ønsker den aller beste utsikten over alle de hundrevis av isskulpturene som stilles ut i Sapporo snøfestivalen bør du ta turen til Sapporo TV Tower. TV-tårnet ligger i Odori-parken hvor også mesteparten av snøfestivalen er, og det koster 720 yen per person (priser fra 2021). Det er også mulig å kjøpe en dobbelbillett for 1 100 yen som lar deg se festivalen fra TV-tårnet både på dagtid og etter at mørket har lagt seg.

Fra toppen av tårnet får man god utsikt over det meste av festivalen, og det er ingen steder som kan måle seg. Den eneste ulempen er jo at TV-tårnet selvfølgelig er fullstappet store deler av festivalen, så regn med lang kø og tette folkemengder. Selv om tårnet har mye lengre åpningstider enn vanlig er det stort sett alltid trangt der under fesitvalen.

Sapporo TV Tower
Sapporo TV Tower gir byens beste utsikt over snøfestivalen. Foto: Qiuqizhenghong / CC BY-SA 3.0.

Når arrangeres snøfestivalen i Sapporo?

Snøfestivalen i Sapporo arrangeres alltid tidlig i februar, men den nøyaktige datoen endrer seg fra år til år. I 2022 er snøfestivalen planlagt arrangert mellom 6. og 14. februar. I 2023 er datoene fra 5. til 13. februar.

Dette er lurt å tenke over hvis du skal reise til snøfestivalen i Sapporo

Det viktigste å tenke på når man skal reise til Sapporo i Hokkaido for å oppleve den fantastiske snøfestivalen er å være tidlig ute. Både hotellerom, rom på lokale ryokaner og flybilletter blir revet vekk mange måneder i forveien, og du kan bare glemme å planlegge dette i januar.

Klimaet i Sapporo er ikke så ulikt slik det er på Østlandet her i Norge på samme tid av året, så når du skal pakke klær kan du i utgangspunktet ta med deg det samme som du ville hatt på deg her hjemme. En god jakke og et par ullsett er nok anbefalt, da man tross alt kommer til å være mye utendørs under festivalen.

Sapporo snøfestival
Sapporo snøfestival. Foto: t-konno / CC BY-SA 3.0.